Ingineri în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi membri ai comitetelor de securitate şi sănătate în muncă din cadrul întreprinderilor din sfera construcţii s-au reunit recent la Institutul Muncii, în cadrul unui seminar de instruire, organizat de Federaţia Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „Sindicons”.
„Dacă e să comparăm datele statistice anuale raportate ale sectorului construcţii cu alte ramuri ale economiei naţionale, pe perioada ultimilor şapte ani, probabilitatea ca lucrătorii din construcţii să fie victime ale unor accidente mortale este de 2-4 ori mai mare decât în cazul unui salariat din alt sector. În ţara noastră, sectorul construcţiilor înregistrează în fiecare an peste 20 de accidente de muncă grave, care necesită mai mult de trei zile de îngrijiri medicale. În acelaşi timp, la întreprinderile din construcţii afiliate Federaţiei „Sindicons”, pe parcursul anului trecut, nu a fost înregistrat nici un accident de muncă. Dar trebuie să ne gândim şi la altceva – tot mai puţine întreprinderi funcționează, s-a micşorat şi volumul de lucru al acestor unităţi. Accidentele de muncă se produc, în special, atunci când e un volum mare de muncă”, a menţionat în cadrul seminarului Victor Talmaci, preşedintele federaţiei.
Sursa citată a atenţionat asupra faptului că, pentru a preveni accidentele de muncă, angajatorii trebuie să îngrădească clădirea aflată în proces de reconstrucţie, reparaţie, cu atât mai mult cu cât acest proces de izolare nu necesită mulţi bani.
„Acelaşi lucru aş vrea să se întâmple şi în mine sau la cariere. În cadrul federaţiei a fost constituit un consiliu de specialitate, pentru a ajuta comitetele de securitate şi sănătate în muncă de la întreprinderi să prevină accidentele de muncă. În consiliu au fost incluşi reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor şi ai Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului. Totodată, Federaţia „Sindicons” organizează vizite şi instruiri la întreprinderile de ramură şi în afara lor”, a subliniat Victor Talmaci.
Ion Cobuşcean, profesor universitar, a atras atenţia asupra faptului că,
potrivit Hotărârii de guvern nr. 584 din 12 mai 2016, bărbaţii trebuie să ridice maximum 30 kg, iar femeile – maxim 10 kg, în cazul când ridicarea şi mutarea manuală a greutăţilor are loc de două ori pe oră. În cazul în care ridicarea şi mutarea manuală a greutăţilor este de trei ori pe oră şi mai mult, norma pentru bărbaţi e de până la 15 kg, iar pentru femei – până la 7 kg. Tinerii care au între 16 şi 18 ani trebuie să ridice maximum patru kg. În cazul depăşirii normelor respective, pot apărea diferite maladii, în special, deformarea coloanei vertebrale, a specificat Ion Cobuşcean.
În cadrul seminarului, Victor Ţurcan, formator de la Inspectoratul de Stat al Muncii, a vorbit despre evaluarea riscurilor profesionale în unitate şi despre răspunderea disciplinară, contravenţională, penală şi civilă pentru încălcarea normelor privind securitatea şi sănătatea în muncă.