6 December 2024
Chisinau
Social

Salariaţii din construcţii, supuşi unui risc sporit de a nimeri în accidente de muncă grave

Loading
Social Salariaţii din construcţii, supuşi unui risc sporit de a nimeri în accidente de muncă grave
Salariaţii din construcţii, supuşi unui risc sporit de a nimeri în accidente de muncă grave

seminar-sindicons

 

Ingineri în domeniul securită­ţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi membri ai comitetelor de securitate şi sănătate în mun­că din cadrul  întreprinderilor din sfera construcţii s-au reu­nit recent la Institutul Muncii, în cadrul unui seminar de in­struire, organizat de Federaţia Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Con­strucţii „Sindicons”.    

 

„Dacă e să comparăm datele statistice anuale raportate ale sec­torului construcţii cu alte ramuri ale economiei naţionale, pe peri­oada ultimilor şapte ani, probabi­litatea ca lucrătorii din construcţii să fie victime ale unor accidente mortale este de 2-4 ori mai mare decât în cazul unui salariat din alt sector. În ţara noastră, sectorul construcţiilor înregistrează în fie­care an peste 20 de accidente de muncă grave, care necesită mai mult de trei zile de îngrijiri medi­cale. În acelaşi timp, la întreprin­derile din construcţii afiliate Fe­deraţiei „Sindicons”, pe parcursul anului trecut, nu a fost înregistrat nici un accident de muncă. Dar trebuie să ne gândim şi la altce­va – tot mai puţine întreprinderi funcționează, s-a micşorat şi vo­lumul de lucru al acestor unităţi. Accidentele de muncă se produc, în special, atunci când e un volum mare de muncă”, a menţionat în cadrul seminarului Victor Talmaci, preşedintele federaţiei.

Sursa citată a atenţionat asu­pra faptului că, pentru a preveni accidentele de muncă, angajatorii trebuie să îngrădească clădirea aflată în proces de reconstrucţie, reparaţie, cu atât mai mult cu cât acest proces de izolare nu necesi­tă mulţi bani.

„Acelaşi lucru aş vrea să se în­tâmple şi în mine sau la cariere. În cadrul federaţiei a fost constituit un consiliu de specialitate, pentru a ajuta comitetele de securitate şi sănătate în muncă de la între­prinderi să prevină accidentele de muncă. În consiliu au fost in­cluşi reprezentanţi ai patrona­telor, sindicatelor şi ai Ministe­rului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului. Totodată, Federaţia „Sindicons” organizează vizite şi instruiri la întreprinderile de ra­mură şi în afara lor”, a subliniat Victor Talmaci.

Ion Cobuşcean, profesor uni­versitar, a atras atenţia asupra faptului că, 

potrivit Hotărârii de guvern nr. 584 din 12 mai 2016, bărbaţii trebuie să ridice maxi­mum 30 kg, iar femeile – maxim 10 kg, în cazul când ridicarea şi mutarea manuală a greutăţilor are loc de două ori pe oră. În cazul în care ridicarea şi mutarea manuală a greutăţilor este de trei ori pe oră şi mai mult, norma pentru bărbaţi e de până la 15 kg, iar pentru fe­mei – până la 7 kg. Tinerii care au între 16 şi 18 ani trebuie să ridice maximum patru kg. În cazul de­păşirii normelor respective, pot apărea diferite maladii, în special, deformarea coloanei vertebrale, a specificat Ion Cobuşcean.

În cadrul seminarului, Victor Ţurcan, formator de la Inspec­toratul de Stat al Muncii, a vor­bit despre evaluarea riscurilor profesionale în unitate şi despre răspunderea disciplinară, contra­venţională, penală şi civilă pentru încălcarea normelor privind secu­ritatea şi sănătatea în muncă.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand