În ultimele rapoarte anuale ale Organizaţiei Internaționale a Muncii (OIM) privind implicarea copiilor în munci grele, se menţionează o îmbunătăţire uşoară pe glob.
Tot mai puţini copii sunt implicaţi în munci grele. Însă acest fenomen există mai mult în ţările sărace cu o economie slabă. Trebuie să recunoaştem că şi în Moldova există această problema. Ţara este una dintre cele mai vulnerabile privind munca informala şi, respectiv, există riscul ca copiii să fie implicaţi în munci grele. În special, sunt expuși pericolului copiii străzii, care locuiesc în oraşe mari, precum ar fi Chişinău, Bălţi etc. Ei devin victime ale celor mai grave forme ale muncii grele. Copiii sunt exploataţi sexual, sunt atraşi de traficanţi de droguri în rețele de distribuire şi în alte activităţi periculoase şi dăunătoare pentru dezvoltarea lor fizică şi mentală.
Cât priveşte zona rurală, acolo copiii sunt atraşi la cules de tutun, la lucrări agricole în legumicultură, în construcţii etc. Mai mult ca atât, în ultimul timp, în legătură cu optimizarea instituţiilor preşcolare şi şcolare, mulţi părinţi, sub pretextul că nu au mijloace suficiente pentru întreţinere sau instituţia se află în altă localitate, îşi lasă odraslele acasă. Nici şcolile profesionale astăzi nu sunt solicitate ca pe timpuri. Astfel creşte procentul copiilor analfabeţi. Toate tendinţele menţionate au consecinţe negative şi îi împing pe copii în antrenarea în munci grele.
De obicei, categoria dată de copii cade pradă oamenilor bogaţi, care îi ademenesc în oraş sau, în genere, peste hotare. Acolo copiii sunt traficaţi pentru a fi exploatați. Desigur, în Moldova nu există o statistică concretă privind procentul creşterii sau al diminuării numărului de copii exploataţi. Nimeni nu monitorizează situaţia și ce se întâmplă cu ei. Apar în acest sens doar informaţii sporadice.
Prevalarea celor mai grave forme ale muncii copiilor are un impact dezastruos, chiar şi pentru siguranţă, sănătate şi bunăstarea copiilor. De aceea, OIM recomandă să se ia măsuri de urgenţă și să se găsească soluţii pentru eradicarea muncii copiilor, în special, a celor mai grave forme.