19 iulie 2024
Chisinau
Cultura

S-a dat startul Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu“

Loading
Cultura S-a dat startul Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu“
maria-biesu

Foto: youtube.com

Festivalul Internaţio­nal de Operă şi Balet „Maria Bieşu“ îşi des­chide azi uşile. Pentru ediţia a XXI-a, orga­nizatorii promit un repertoriu inedit din tezaurul liric univer­sal, cu participarea vedetelor de operă din opt state.

 

Pentru că anul 2013 este declarat în întreg spaţiul liric mondial Anul Verdi, festivalul va demara cu opera „Aida“, a compozi-torului italian. Potrivit directoarei teatrului, Vale­ria Şeican, proiectul este o premieră pentru Republica Moldova, iar decorul va fi o prezentare grafică televi­zată în regim 3D. Până pe 15 septembrie, în scenă vor fi prezentate spectacolele „Don Quijote“ de Ludwig Minkus, „La Boheme“ de Giacomo Puccini şi altele, în interpretarea teatrelor din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania.

Pe 13 septembrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va avea loc finala concursului in­ternaţional al interpreţilor de operă. Directorul filar­monicii, Svetlana Bivol, a declarat că în acest an mai mulţi tineri s-au înscris la concurs, au fost selec­taţi 36 de concurenţi din Germania, Israel, Belarus, Ucraina şi alte ţări. Pe 14 septembrie publicul va putea urmări spectacolul jubiliar în cinstea lui Mihai Munteanu, artist al popo­rului.

Maestrul va interpreta rolul lui Canio din ope­ra „Paiate” de Ruggero Leoncavallo. „Este unul din evenimentele-cheie ale culturii din Moldova. Ne-am propus ca programul să fie deosebit, pentru a reuşi să aducem colective şi personalităţii notorii”, a subliniat ministrul Cultu­rii, Monica Babuc. Pentru festivalul – concurs din acest an au fost alocaţi peste 2 milioane de lei, pe când anul trecut suma a fost de 400 mii lei.

Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Ma­ria Bieşu“ este unul dintre cele mai im­portante evenimente culturale din Republica Moldova. Acesta a fost inaugurat pentru prima dată în toamna anului 1990 de către prima­dona Operei Naționale, Maria Bieșu. Ea și-a propus ca în fiecare toamnă, Chișinăul să devină un centru al muzicii de operă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand