Sindicaliştii au fost îndemnaţi să ajute Guvernul în identificarea de soluţii pentru revendicările înaintate de reprezentanţii salariaţilor din învăţământ.
Este vorba, în special, de cererea privind majorarea cu cel puţin 20 la sută a salariului minim din sfera bugetară. Îndemnul a fost lansat, recent, la o întâlnire a Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova cu mai mulţi membri ai Guvernului în frunte cu premierul Pavel Filip.
În context, Oleg Budza, preşedintele CNSM, a susţinut ideea creării unui grup de lucru mixt, format din specialişti de la Guvern şi de la sindicate, care să găsească surse pentru majorări salariale. În opinia sa, sindicaliştii vor participa nemijlocit în acest proces, ceea ce va însemna transparenţă, dar şi va crea premise pentru ca măsurile identificate să fie consistente şi acceptabile.
La rândul său, premierul Pavel Filip a pledat pentru o relaţie de parteneriat cu sindicatele şi a dat asigurări că Guvernul nu are nimic de ascuns.
„Ne dorim un dialog onest şi sincer cu sindicatele. Din acest considerent, vă rog, pe cei care au expertiza necesară, să ne ajutaţi să identificăm soluţii pentru problemele cu care ne confruntăm”, a declarat Pavel Filip.
Cu toate acestea, ulterior, premierul a dat asigurări că cei din actuala echipă guvernamentală ştiu ce trebuie de făcut pentru ca moldovenii să ajungă să trăiască în condiţii normale. Mai mult, în opinia sa, ţara noastră a ajuns în situaţia de acum pentru că instituţiile statului sunt foarte slabe.
Şeful Cabinetului de Miniştri a pledat pentru o
abordare sistemică a situaţiei legate de salarizarea insuficientă a angajaţilor din sistemul bugetar. Or, în timp ce în prim-plan este adusă realitatea în care se află pedagogii, nici lucrătorii din sănătate şi cultură, dar nici majoritatea oamenilor din ţara noastră nu ar duce-o mai bine.
Propunerea Guvernului de creare a grupului de lucru sus-menţionat porneşte de la convingerea conducerii acestuia că, în sistemul de învăţământ, ponderea procentuală a personalului nedidactic este mai înaltă decât a celui didactic. Acest lucru este calificat de factorii de decizie ca fiind anormal.
Intenţiile Guvernului
În consecinţă, intenţia este ca specialiştii Ministerului Educaţiei să facă unele optimizări de personal, în aşa mod încât, din patru-cinci oameni care lucrează acum pentru un salariu de aproximativ 1000 de lei şi sunt revoltaţi de aceasta, să rămână unul singur şi să fie remunerat cu 5000 de lei lunar.
Concomitent, un alt grup de lucru va revizui legislaţia naţională din domeniul salarizării. Aceasta ar urma să unifice condiţiile de salarizare, pentru a nu mai exista foarte multe trepte. În acest fel, guvernarea promite că se va ajunge ca cei care muncesc să fie plătiţi bine. Totuşi, acesta se presupune a fi doar primul pas, dar care, după ce va fi făcut, ar crea perspective mari pentru a fi generate venituri în buget şi, în general, dezvoltare economică.
Drept urmare, premierul a solicitat să nu se meargă pe majorări sub formă de puncte procentuale sau de egalare a salariului minim din sistemul bugetar cu minimul de existenţă. Pavel Filip a reiterat solicitarea de a i se da Guvernului răgaz de o lună-două pentru a face o analiză şi a identifica rezervele din sistemul de educaţie, din care să rezulte şi efortul bugetar necesar, precum şi soluţiile propriu-zise.
„Apoi, ne uităm împreună, absolut deschis, la ceea ce avem şi încercăm să împărţim ceea ce avem şi să ne gândim cum să acumulăm mai mult în buget. Dacă nu scoatem baricadele dintre noi, soluţii nu vor fi găsite”, a mai dezvăluit premierul Pavel Filip.
Insistenţa sindicatelor
De cealaltă parte, sindicaliştii au stăruit asupra ideii că, dacă ar fi voinţă, banii pentru salarii ar fi scoşi la lumină din economia informală. Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM, le-a cerut reprezentanţilor Guvernului să-şi asume un angajament şi să întocmească un plan de acţiuni. Prin intermediul acestuia ar urma ca, în trei-patru ani, minimul de existenţă sau salariul minim din ţara noastră să atingă 50-60 la sută din cel mediu pe economie.
La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a specificat că salariile cadrelor didactice sunt cu 27 la sută mai mici decât ale personalului medical. Totuşi, cea mai stringentă soluţie care trebuie găsită în regim de urgenţă este majorarea lefurilor pentru lucrătorii auxiliari din învăţământ, pentru angajaţii din cultură, precum şi pentru întregul sistem bugetar.
Reprezentanții sindicatelor deramură au reamintit oficialilor de la Guvern despre o serie de probleme stringente cu care se confruntă lucrătorii din țara noastră.