Interviu cu Roman Cojuhari, director interimar la Î.S. „Poșta Moldovei”
– Dle Cojuhari, ziua profesională e un bun prilej de a face un bilanț al activității, de a trasa niște obiective. Dvs. cu ce gânduri veniți cu ocazia Zilei Profesionale a Lucrătorului Poștal pe care o petreceți împreună cu angajații și cu sindicatele?
– Potrivit sondajelor, lucrătorii poștali sunt unii dintre cei mai așteptați oameni. Suntem practic în fiecare localitate. Este vorba de o „familie” mare de 5000 de lucrători. Vom depune toate eforturile ca să asigurăm condiții de muncă pentru lucrătorii noștri, salarii pe merit, fiindcă ei fac un lucru mare. În perioada pandemiei, pe lângă medici, erau unii din cei mai importanți, fiindcă lucrătorii poștali ajungeau la oameni acasă. Oricât de greu ar fi, poșta lucrează în orice condiții, de aceea, e foarte important să-i tratăm cu răbdare pe toți lucrătorii poștali, să-i apreciem și să le fim alături atunci când le este mai greu.
– Ei și-ar dori, fără îndoială, salarii mai mari, condiții de muncă mai bune…
– Evident. Noi anul acesta, cât a fost posibil, am mărit salariile. Avem în plan ca la unii lucrători din centrele de poștă din raioane să mai fie majorat, iar la începutul anului viitor ne străduim să venim cu următoarea tranșă de majorări.
– Se vorbește mult acum despre reorganizarea prin care trece Poșta Moldovei. Important e ca angajaților să le fie respectate drepturile…
– Orice schimbare în viață provoacă stres. Dar dacă, la început, oamenii erau stresați, pe parcurs, după ce s-a discutat cu fiecare, lucrurile s-au schimbat mult. Majoritatea s-au regăsit în alte funcții, iar celorlalți li s-au plătit toate compensațiile, au acea perioadă pentru readaptare.
– Cum ați caracteriza pe scurt colaborarea cu sindicatele?
– Am experiență de lucru în colective mari și întotdeauna am remarcat importanța sindicatelor, deoarece sindicatele contribuie la bunăstarea salariatului. Când am început procesul de reorganizare, am avut un șir de consultări cu sindicatele. I-am rugat să monitorizeze procesul și, dacă au semnale din teritoriu, să ne informeze. Conducerea azi este, mâine nu-i, dar sindicatul e acel nucleu ce menține colectivul.
– Condițiile de muncă în unele oficii poștale nu sunt tocmai cele mai bune. Ce planuri aveți la acest capitol?
– Avem oficii poștale în peste 1200 de localități, nu toate au cele mai bune condiții de muncă. Vrem să fie căldură în fiecare sediu. Este o întreprindere foarte mare, care de-a lungul anilor avea tarife sociale care nu acopereau costurile. Este foarte mult de lucru la acest capitol, ca să asigurăm întreprinderea cu veniturile necesare, precum și condiții de muncă bune în toate localitățile. În plus, obiectivul principal e să ajungem la fiecare om acasă, atunci când e vorba de distribuție.
– Care sunt cele mai importante planuri pentru perioada imediat următoare?
– Ce-mi doresc eu cel mai mult e să îmbunătățim calitatea serviciilor prestate, iar aceasta se face printr-un colectiv dornic de lucru, cu condiții bune de muncă și condiții normale de deservire în oficiile poștale.