25 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Retrospectiva săptămânii

Loading
Без рубрики Retrospectiva săptămânii
Retrospectiva săptămânii

Șase moldoveni au murit într-un grav accident feroviar în Rusia

 

accident-feroviar-rusiia

Foto: europalibera.org

Toate persoanele dece­date erau moldoveni care se întorceau acasă de la muncă. Un marfar care cir­cula din sens opus a deraiat și a intrat în câteva vagoa­ne ale trenului de pasageri, care s-au răsturnat. Printre cei morți nu erau cetățeni ruși, a anunțat ministrul rus al Sănătății, Veronika Skvorțova. Reprezentantul Consulatului Republicii Moldova la Moscova s-a deplasat la locul acciden­tului feroviar.

 

Pedeapsă cu închisoarea pentru promovarea separatismului

 

Sancțiuni, inclusiv pe­nale, pentru propaga­rea și organizarea de acțiuni separatiste. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de către deputații liberal re­formatori, informează unimedia.md.

 

 

Autorii propun amen­darea Legii cetățeniei, pedeapsa pentru propaga­rea separatismului ajun­gând până la retragerea cetățeniei, amendarea legii cu privire la organizațiile obștești și a legii cu pri­vire la partidele politice, pedeapsa pentru acțiuni separatiste fiind interzice­rea partidului politic sau a organizației obștești; amendarea Codului penal, pedeapsa pentru acțiuni de instigare la separatism fiind închisoarea până la 5, 12, 20 de ani, iar în ca­zul persoanelor juridice amenzi usturătoare și lichi­darea persoanei juridice. Prezentul proiect de lege vine să completeze un vid legislativ, devenit vizibil în contextul crizei geopoliti­ce din Ucraina – revolte­le separatiștilor din Estul acestei țări, soldate cu victi­me umane, criză umanita­ră, evenimente ce vor duce inevitabil la apariția încă a unui conflict înghețat. Separatismul este un feno­men periculos, răspândit mai cu seamă în țările fos­tului imperiu sovietic.

„În virtutea experienței migraționale din fostul im­periu sovietic, când mii de cetățeni, vorbitori de limbă rusă, erau dislocați masiv pentru a fi trimiși cu trai permanent în fostele repu­blici sovietice, a fost per­turbată structura etnică a popoarelor conviețuitoare în imperiu. Astfel, mino-

ritățile rusofone, impor­tante ca număr, recalci­trante la orice politică de integrare în țările gazdă, conform exemplului crizei din Ucraina, au devenit un pericol real pentru integri­tatea teritorială a acestor țări”, se menționează în ar­gumentarea autorilor.

 

Relațiile diplomatice cu Federația Rusă s-au răcit

 

russia-vs-moldova

Foto: newsmoldova.md

Prim-ministrul Iu­rie Leancă vorbește despre o răcire, des­chisă, a relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

 

Șeful Guvernului a menționat în acest con­text faptul că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu și-a mai ono­rat vizita în țara noastră, programată pentru luna aprilie, dar și faptul că vizita sa la Moscova a fost contramandată.

Potrivit premierului, asemenea „răcire a relațiilor” resimt și oficia­lii europeni, semnale în acest sens fiindu-i trans­mise de colegii din Vest. Iurie Leancă a amintit și de „diplomația Facebook și Twitter” promovată de vicepremierul rus Dmi­tri Rogozin, dar și de declarațiile mai tăioase ale liderilor de la Kre­mlin.

În context, șeful Exe­cutivului a reiterat că partea moldovenească își dorește relații bune cu Federația Rusă, bazate pe respect reciproc.

„Există problema muncitorilor sezonieri mol­doveni pe teritoriul Fe-derației Ruse. Din păcate, nu am reușit să semnăm două acorduri extrem de importante care ne-ar fi permis să avem o abor­dare mult mai sistemică atât în migrația legală, cât și în cea ilegală. Noi nu avem altă soluție de­cât să ne conducem de obiectivul nostru primar de creare a locurilor de muncă la noi acasă”, a conchis Iurie Leancă într-o emisiune televizată.

 

Liderul PLDM, Vlad Filat, în vizită în SUA

 

Aflat în vizită în SUA, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nu­land, și cu Joe Pitts, in­fluent congresman din cadrul Comisiei pentru Energie şi Comerţ a Camerei Reprezentan­ţilor, care a înregistrat recent Grupul politic de sprijin al Republi­cii Moldova în cadrul Congresului SUA.

 

 

Victoria Nuland şi-a ex­primat încrederea în suc­cesul integrării europene a Republicii Moldova, men­ţionând ca ţara noastră a înregistrat progrese în promovarea reformelor, în dezvoltarea infrastructurii, dar cea mai importantă realizare a cetăţenilor este faptul că pot circula liber în UE.

Joe Pitts a remarcat schimbările pozitive în­registrate de Republica Moldova în ultimii ani, determinarea cu care sunt implementate reformele, fapt ce a condus la poziţi­onarea ţării pe agenda pri­orităţilor politicii externe a SUA. Congresmanul a sub­liniat că, în contextul unor bariere ce ar putea apărea în calea integrării europe­ne, RM are nevoie de un sistem eficient de securita­te, iar SUA vor continua să ne fie alături.

Marți, în jurul orei 12.30, în regiunea Mosco­va, a avut loc un grav acci­dent feroviar în care a fost implicat trenul de călători pe ruta nr. 341 Moscova-Chișinău, soldat cu cel puțin șase morți și alte 16 persoane rănite.

 

Situaţia din Ucraina „fragilizează” R. Moldova

 

basescu

Foto: abcnews.md

Situaţia din Ucraina „fragilizează” R. Moldova, ţară care este aproape de semnarea acordurilor de asoci­ere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană. De această părere este preşedintele României, Traian Bă­sescu, transmite romaniatv.net.

 

Potrivit lui Băsescu „există riscul ex­tinderii conflictului şi în regiunea Odesa, ceea ce ar putea afecta considerabil şi situaţia Transnistriei, dacă într-adevăr Federaţia Rusă are ca obiectiv să revi­nă la gurile Dunării”. În aceste condiții, Bucureștiul nu exclude această posibili­tate şi o consideră doar o chestiune de timp. „Nu excludem posibilitatea ca în perioada următoare să fie provocări cum a fost cea a prezenţei lui Rogozin în Re­publica Moldova şi în Transnistria, pe 9 mai, cu survolarea spaţiului aerian al României”, a spus Băsescu.

Totodată, șeful statului român a pre­cizat că situaţia Republicii Moldova poa­te fi controlată cu calm şi fără a se răs­punde la provocări şi a arătat că situaţia din Ucraina are o miză extrem de impor­tantă, până la alegerile prezidenţiale din această ţară mai fiind câteva zile.

„Dacă scrutinul prezidenţial se va pu­tea desfăşura şi în estul Ucrainei, este esenţial ca preşedintele ales să fie votat pozitiv sau negativ şi în estul Ucrainei, pentru a da legitimitate pe tot teritoriul Ucrainei noului preşedinte”, a afirmat Traian Băsescu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand