31 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Retragerea sau anularea cererii de demisie. Durata zilelor de muncă din ajunul sărbătorilor

Loading
Cetăţeanul şi legea Retragerea sau anularea cererii de demisie. Durata zilelor de muncă din ajunul sărbătorilor
Retragerea sau anularea cererii de demisie. Durata zilelor de muncă din ajunul sărbătorilor
milam.org.il

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 22 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Retragerea sau anularea cererii de demisie

 

După 12 zile de la depunerea cererii de demisie, am înre­gistrat o altă cerere, prin care am retras-o pe prima, însă angajatorul a refuzat să o accepte pe a doua și, prin urma­re, am fost eliberat din funcție. Cum trebuie înțeles, am fost demis sau concediat?

Pavel Begal, Comrat

 

Reglementările legale cu privire la demisie stabilesc următoarele. Timp de şapte zile calendaristice de la data depunerii cererii de demi­sie, salariatul are dreptul să-şi retragă cererea sau să depună o nouă cerere, prin care să o anuleze pe prima. În acest caz, angajatorul este în drept să-l elibereze pe salariat numai dacă, până la retragerea (anu­larea) cererii depuse, a fost încheiat un contract individual de muncă cu un alt salariat în condiţiile prevăzute de Codul muncii.

 

Durata zilelor de muncă din ajunul sărbătorilor

 

În cazul în care ziua de muncă sau a schimbului din aju­nul zilei de sărbătoare nelucrătoare se transferă în altă zi, durata acesteia va fi redusă sau nu? Dacă da, cu cât şi care poate fi durata maximă a timpului de muncă redus?

Anatol Focșa, Cahul

 

Durata zilei de muncă (a schimbului) din ajunul zilei de sărbătoa­re nelucrătoare se reduce cu cel puţin o oră pentru toţi salariaţii, cu excepţia celor cărora li s-a stabilit, conform art. 96, durata redusă a timpului de muncă sau, conform art. 97, ziua de muncă parţială.

În cazul în care ziua de muncă din ajunul zilei de sărbătoare ne­lucrătoare se transferă în altă zi, potrivit art. 102, alin. (2) din Codul muncii, se va păstra aceeaşi durată redusă a zilei de muncă.

Durata concretă redusă a zilei de muncă, adică mai mult de­cât o oră, din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare, trebuie să fie stabilită în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern al unităţii sau prin ordinul (dispoziţia, decizia, hotărîrea) angajatoru­lui, emis cu consultarea prealabilă a reprezentanţilor salariaţilor (a sindicatului).

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand