Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Retragerea permisului de conducere
Cum poate fi concediat un șofer de camion, dacă acesta a fost lipsit de permisul pentru conducere?
Vladimir Arnăut, Chișinău
Dacă șoferul de camion a fost lipsit de permisul de conducere și, din anumite motive, el nu poate fi transferat la o altă muncă, nu se va aplica concedierea acestuia (art. 86 din Codul muncii), ci dispozițiile art. 82 lit. d1) din Codul muncii, care statornicesc că, în caz de retragere, de către autoritățile competente, a permisului, care îi acordă salariatului dreptul de a activa într-o anumită profesie, meserie sau de a efectua o anumită lucrare – contractul individual de muncă încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor de la data retragerii actului respectiv.
Altfel spus, dacă permisul de conducere pentru șoferul de camion a fost retras de către autoritatea competentă (adică este privat de dreptul de a conduce vehiculul), contractul individual de muncă cu respectivul salariat încetează în temeiul art. 82 lit.d1) din Codul muncii – în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor.
Îndeplinirea unor lucrări în tură continua
Angajatorul, fără ca să-mi solicite acordul, a inclus în contractul individual de muncă îndeplinirea unor lucrări în tură continuă. Doresc să aflu ce înseamnă aceasta sau care sunt particularitățile unei asemenea munci?
Anatol Cioric, Chişinău
Munca în tură continuă reprezintă o formă specifică de desfăşurare a procesului de muncă în afara localităţii în care domiciliază salariaţii, în cadrul căreia nu poate fi asigurată revenirea lor zilnică la locul permanent de trai.
Totodată, munca în tură continuă, potrivit art. 317, alin. (2) din Codul muncii, se aplică în cazul în care locul de executare a lucrărilor este situat la o distanţă considerabilă de sediul angajatorului, în scopul reducerii termenelor de construcţie, reparaţie sau reconstrucţie a obiectivelor cu destinaţie industrială, socială sau de altă natură.
Unele particularităţi ale reglementărilor legale cu privire la munca în tură se referă la limitarea muncii în tură, la regimul de muncă şi de odihnă a salariaţilor în cadrul turei continue etc. Legislaţia la acest capitol prevede anumite garanţii şi compensaţii acordate salariaţilor care prestează munca în tură continuă.