18 November 2024
Chisinau
Social

Responsabili de la OIM din mai multe state europene, în dialog cu sindicatele

Loading
Social Responsabili de la OIM din mai multe state europene, în dialog cu sindicatele
Responsabili de la OIM din mai multe state europene, în dialog cu sindicatele
Vocea poporului

Reprezentanți ai Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din mai multe state europene, între care Suedia, Danemarca, Belgia, Germania, Italia, Luxem­burg, s-au aflat în vizită la Chișinău în săptămâna curentă. Marți, 15 octom­brie, ei au avut o întrevedere cu condu­cerea CNSM, cu șefi de departamente din cadrul CNSM, dar și cu conducerea Confederației Naționale a Patronatului.

Vizita oficialilor de la OIM a avut loc în contextul negocierilor unui nou Program de Țară privind Munca Decentă, pentru următorii patru ani.

La Chișinău, reprezentanții OIM au mai avut discuții cu responsabili de la Minis­terul Muncii și Protecției Sociale, iar la Ca­hul și Căușeni – cu beneficiari ai proiecte­lor implementate cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat la întrevedere că sindicatele au avut o bună conlucrare cu Organizația Internațională a Muncii pe mai multe seg­mente, inclusiv dezvoltarea dialogului social, securitatea și sănătatea în muncă, ocuparea forței de muncă. Au avut loc instruiri privind consultări și negocieri colective în mai mul­te raioane. Cu suportul OIM, a fost editată o carte care cuprinde legislația privind partene­riatul social, lucrarea fiind distribuită în toate raioanele.

Tot cu susținerea OIM, a fost creată aplicația mobilă „Drepturile salariaților”, care permite cetățenilor, prin utilizarea telefoane­lor lor mobile, să raporteze încălcări ale drep­turilor lucrătorilor la CNSM. Acces la această aplicație au toți cetățenii Republicii Moldo­va, dar membrii de sindicat por beneficia de consultații suplimentare, a menționat Sergiu Sainciuc.

Cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii, a fost creat un nou site al CNSM. OIM a mai susținut organizarea la Chișinău a Forumului tinerilor sindicaliști. Este în de­rulare un proiect, de asemenea cu suportul OIM, care prevede crearea unui spațiu pentru copiii angajaților CNSM.

Sindicatele sunt cele care negociază și obțin majorarea salariului minim pe țară. De la 1 ianuarie 2024, acest salariu a fost majo­rat cu 25%, în comparație cu 1 ianuarie 2023, fiind acum de 5000 de lei. În prezent, CNSM negociază ca de la 1 ianuarie 2025 cuantumul salariului minim să constituie 6000 de lei, a subliniat Sergiu Sainciuc.

„Pentru noi, este importantă susținerea OIM în ceea ce privește majorarea salariului minim. Ne dorim ca să fie cuprinși cu nego­cieri colective cât mai mulți salariați”, a mai spus vicepreședintele CNSM.

Liderul sindical a precizat că, la momen­tul actual, 40 la sută dintre salariații din Re­publica Moldova sunt membri de sindicat. În acest sens, CNSM implementează un proiect care are menirea de a dubla acest indicator. Dacă, în sectorul bugetar, 90-98 la sută din­tre salariați sunt membri de sindicat, în sec­torul privat situația este total diferită – doar 10-15 la sută dintre angajați sunt membri de sindicat. E problematică recrutarea membrilor de sindicat în sectoarele HORECA, agricul-tură și construcții. E o problemă faptul că unii investitori străini nici nu vor să audă de sindicate, a spus vicepreședintele CNSM.

Prezentă la întrevedere, Claire Harasty, director al Oficiului OIM pentru Europa Cen­trală și de Est, s-a arătat interesată de faptul cum negociază sindicatele cuantumul salariu­lui minim pe țară.

Sergiu Sainciuc a precizat că, atunci când negociază creșterea salariului minim pe țară, sindicatele își argumentează poziția prin fap­tul că au crescut prețurile, inflația, a crescut valoarea minimului de existență.

Erik Eggert, reprezentant OIM în Germania, s-a arătat interesat care sunt factorii-cheie pentru a atrage oamenii în activități econo­mice. În context, Sergiu Sainciuc a ținut să menționeze că în R. Moldova sunt înregistrați peste 130 de mii de tineri NEET – care nu învață și nici nu lucrează. E vorba de un număr mare de persoane. Sindicatele implementea­ză un proiect care are menirea de a motiva tinerii de la sate să își deschidă o afacere sau de a motiva tinerii NEET să se angajeze.

„E un decalaj între cererea și oferta forței de muncă. Circa 70 la sută dintre persoane­le care se află în evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nu au nici un fel de studii. E problematică și atragerea forței de muncă din alte state. Cu salariile din Republica Moldova, nu se știe cum per­soanele de peste hotare își vor plăti chiria pentru spațiu locativ, dar și alte cheltuieli”, a atenționat Sergiu Sainciuc.

În prezent, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova întrunește 5403 organizații sindicale primare, având în jur de 285 de mii de membri.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand