Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Reorganizarea unității vs. garanții juridice pentru salariați
Întreprinderea de stat în care activez urmează a fi reorganizată. Doresc să aflu dacă există anumite garanții pentru salariați în acest caz?
Anatol Berescu, Chișinău
Legislația în vigoare prevede mai multe garanții juridice pentru salariați în cazul în care reorganizarea unității servește drept motiv pentru reducerea numărului sau a statelor de personal. Or, reorganizarea unității nu constituie în sine temei de încetare a contractului individual de muncă. Poate servi drept temei de concediere doar refuzul salariatului de a continua munca în legătură cu reorganizarea unității (art. 86 alin. (1) lit. v)) sau, după caz, reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate (art.86 alin.(1) din Codul muncii.
Unele garanții, în acest sens, sunt prevăzute de art. 183,184, 186 și altele din Codul muncii. Art. 1971 din Codul muncii stabilește garanții suplementare sau speciale pentru salariați în caz de reorganizare a unității.
Astfel, angajatorul în exercițiu este obligat să informeze în scris reprezentanții salariaților săi, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de declanșarea procedurii de reorganizare a unității, referitor la: data propusă a declanșării procedurii de reorganizare; motivele reorganizării unității; consecințele juridice, economice și sociale ale reorganizării unității pentru salariați; măsurile preconizate cu privire la salariați etc.
Vechimea în muncă și experiența constituie un avantaj în cazul reducerii de personal
Angajatorul dorește să reducă statele de personal. Am vreun avantaj față de colegii mei, dacă lucrez în calitate de contabilă la această unitate deja zeci de ani și mai am doi ani pană la atingerea vârstei de pensionare?
Aurica Popa, Orhei
Potrivit art. 183 din Codul muncii, în caz de reducere a numărului sau a statelor de personal, de dreptul preferenţial de a fi lăsaţi la lucru beneficiază salariaţii cu o calificare şi productivitate a muncii mai înaltă.
În cazul unei egale calificări şi productivităţi a muncii, de dreptul preferenţial de a fi lăsaţi la lucru beneficiază: salariaţii cu obligaţii familiale, care întreţin două sau mai multe persoane şi/sau o persoană cu dizabilități; salariaţii în a căror familie nu sunt alte persoane cu venit de sine stătător; salariaţii care au o mai mare vechime în muncă în unitatea respectivă; salariaţii care au suferit în unitatea respectivă un accident de muncă sau au contractat o boală profesională; salariaţii care îşi ridică calificarea în instituţiile de învățământ superior şi mediu de specialitate, fără scoatere din activitate; inventatorii; salariaţii care au mai multe stimulări pentru succese în muncă şi nu au sancţiuni disciplinare; salariaţii cărora le-au rămas cel mult cinci ani până la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă etc.
În cazul când unele persoane corespund câtorva criterii menționate, dreptul preferenţial de a fi lăsate la lucru aparţine persoanelor care corespund mai multor criterii în comparaţie cu celelalte persoane. În caz de egalitate a numărului de criterii, dreptul preferenţial aparţine persoanei care are o vechime în muncă mai mare la unitatea respectivă.