22 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Reguli noi la acordarea indemnizațiilor

Loading
Cetăţeanul şi legea Reguli noi la acordarea indemnizațiilor
Reguli noi la acordarea indemnizațiilor
indemnizatie

Foto: voanews.com

 

Am plecat în Italia, unde lucrează soțul, și am născut acolo, dar nu aveam nici permis de muncă, nici viză de ședere. Cum pot să obțin indemnizația pentru copil, în calitate de cetățean al Republicii Moldova?

 

Maria Vărzaru, Chișinău

 

În scopul susținerii sociale a fa­miliilor cu copii, a fost modificat Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţii­lor adresate familiilor cu copii.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 27 din 1 februarie 2016 (publica­tă în Monitorul Oficial nr. 25-30 (5458-5463) din 5 februarie 2016), a fost modificat şi completat Re­gulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, apro­bat prin Hotărârea Guvernului nr. 1478 din 15.11.2002.

Astfel, urmare a modificărilor operate, în cazul în care copilul s-a născut pe teritoriul altui stat, cetățeanul, atunci când solicită sta­bilirea indemnizaţiilor destinate familiilor cu copii (cu excepţia per­soanelor angajate în câmpul mun­cii în Republica Moldova), prezintă Casei Teritoriale de Asigurări Soci­ale (CTAS) o declaraţie scrisă pe propria răspundere despre faptul că a beneficiat sau nu a beneficiat de indemnizaţii adresate familiilor cu copii în statul respectiv.

Până la modificările operate, era necesar să fie prezentat 

un certifi­cat privind acordarea/neacordarea indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, eliberat de către autorita­tea competentă a statului în care s-a născut copilul, în termen de 12 luni de la naşterea acestuia. Solicitan­tul făcea o interpelare la organele competente sau se deplasa în ţara respectivă, ceea ce implica anumite cheltuieli financiare suplimentare. În acest context, au fost înregistra­te şi cazuri când organele compe­tente refuzau să elibereze certifi­catul dat (în unele ţări, imigranții fără cetățenie nu au dreptul la prestațiile menționate, în alte ţări nu se acordă prestații familiilor cu copii etc.). Astfel, solicitanţii erau privaţi de dreptul de a beneficia de indemnizațiile respective.

În cazul acordării indemnizaţi­ilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului şi in­demnizaţia lunară pentru creşte­rea/îngrijirea copilului (pentru pe­rioada respectivă) nu se stabileşte.

Totodată, e de menţionat că, în cazul în care solicitantul va tăinui faptul beneficierii de indemniza­ţii pe teritoriul altui stat ori nu va indica corect perioada în care be­neficiază de sprijin financiar, va fi obligat să restituie în contul CNAS sumele indemnizaţiilor primite ne­cuvenit.

De asemenea, vă aducem la cunoştinţă că în temeiul rectifi­cărilor operate la Legea nr.72 din 12.04.2015 a bugetului de stat pen­tru anul 2015 și la Legea nr. 73 din 12.04.2015 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2015, în anul 2016, cuantumul indemniza­ţiei unice la naşterea copilului, atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru persoanele neasigurate, constituie: 3100 de lei – la naşte­rea primului copil; 3400 de lei – la naşterea fiecărui copil următor.

Cuantumul indemnizaţiei luna­re pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani (pentru persoanele asigurate) con­stituie 30% din baza de calcul sta­bilită conform articolului 7 din Le­gea nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru in­capacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, dar nu mai puţin de 440 de lei (în­cepând cu 1 octombrie 2015).

Cuantumul indemnizaţiei luna­re pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 1,5 ani (pentru persoanele neasigurate), de asemenea, a fost majorată de la 400 de lei la 440 de lei (începând cu 1 octombrie 2015).

În context, adăugăm că propu­nerile CNSM înaintate Guvernului pentru a fi incluse în Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018 au fost de a stabili, începând cu anul 2016, indemni­zaţia unică la naşterea copilului în mărime de 6000 de lei pentru primul copil şi 6500 de lei pentru fiecare copil următor, și majorarea anuală a indemnizației respective cu cel puțin 1000 de lei.

 

Ana MOLDOVANU,

șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand