Conducerea Societăţii pe Acţiuni „Regia Apă Canal Orhei” cere ca programul de muncă pentru unele categorii de muncitori să fie modificat de la opt ore pe zi la 12 ore. Este vorba de lăcătuşii de la reţelele de apeduct şi canalizare, lăcătuşii–electricieni de serviciu şi conducătorii auto de serviciu. Conform solicitării, a doua zi muncitorii respectivi vor putea să-şi ia zi liberă.
Potrivit directorului general al Regiei Apă Canal Orhei, Victor Perţu, modificările ar trebui efectuate în legătură cu aprobarea Regulamentului cu privire la indicatorii de calitate a serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 352 din 27 decembrie 2016.
„Dacă, până în prezent, Regia Apă Canal Orhei executa lucrări de reparaţie, întreţinere şi exploatare a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare prin intermediul a patru echipe de lăcătuşi la reţelele respective, lăcătuşi–electricieni, conducători auto de serviciu, care au programul de muncă, stabilit de la ora 8.00 până la 17.00, regulamentul amintit ne obligă să respectăm anumite termene stabilite atât la sistemul de alimentare cu apă, cât şi la sistemul de canalizare. Totodată, modificarea regimului de muncă al echipelor de lăcătuşi, lăcătuşi–electricieni şi al conducătorilor auto de serviciu se argumentează prin faptul că foarte multe solicitări din partea consumatorilor sunt înregistrate după ora 17.00, când echipele de lichidare a avariilor sunt deja plecate, astfel încât defecțiunile sunt înlăturate în ziua următoare, iar aceasta provoacă nemulţumiri din partea populaţiei”, se arată într-o scrisoare a lui Victor Perţu către preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza.
Solicitată de redacţia ziarului „Vocea poporului”, Ana Selina, preşedinta Federaţiei „Sindindcomservice”, a menţionat că organizaţia pe care o conduce acceptă propunerea administraţiei „Apă Canal Orhei”, ca durata zilnică a timpului de muncă să fie de 12 ore, pentru unele categorii de muncitori, în scopul asigurării populaţiei cu servicii de calitate de alimentare cu apă şi de canalizare. Astfel, e nevoie de modificarea Convenţiei colective la nivel naţional nr.2 „Timpul de muncă şi timpul de odihnă”, a adăugat liderul sindical de la „Sindindcomservice”.