Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 22 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Refuzul de a munci în condiţii periculoase
Activez la o întreprindere care se ocupă cu reparații capitale în construcție. Condițiile de muncă nu corespund normelor de securitate și sănătate în muncă. Mai mult decât atât, uneori acestea constituie pericol chiar și pentru viața lucrătorilor. Am vrut să refuz executarea lucrărilor în astfel de condiții, dar angajatorul mi-a dat de înțeles că aș putea fi sancționat sau chiar concediat. Ce drepturi am în asemenea caz?
Alexandru Ursu, Cahul
Angajatorul este obligat să asigure salariaţilor condiţiile de muncă corespunzătoare cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă. În cazul neasigurării condiţiilor normale de muncă, salariatul este în drept să refuze prestarea muncii la apariţia unui pericol pentru viaţa sau sănătatea sa, iar angajatorul este obligat să-i acorde salariatului un alt lucru, până la înlăturarea pericolului.
Refuzul salariatului de a presta munca în caz de apariţie a unui pericol pentru viaţa sau sănătatea sa nu atrage după sine răspunderea disciplinară. Or, pe acest motiv (refuzul de a presta munca în caz de apariţie a unui pericol), salariatul nu poate fi supus unei sancțiuni disciplinare și nici concediat.
Salariatul, în asemenea caz, are dreptul (dar nu obligația) la demisie în termen redus, adică în termenul indicat în cererea de demisie a acestuia (art.85, ain. (2) din Codul muncii).
Concediul anual de odihnă vs. cel de maternitate
Am solicitat acordarea concediului anual înainte de a ieși în concediul de maternitate, însă angajatorul mi-a refuzat pe motiv că nu ar avea cine să mă înlocuiască. Doresc să aflu dacă angajatorul a procedat confrom legii și ce se va întâmpla cu acest concediu dacă nu îl folosesc până a pleca în cel de maternitate?
Rusu Ana-Maria, Ungheni
În cazul descris de dumneavoastră, angajatorul nu a procedat corect sau, cu alte cuvinte, refuzul acordării concediului solicitat este neîntemeiat. Acordarea concediului de odihnă anual constituie o garanție juridică. Angajatorul este obligat, în baza unei cereri scrise, să acorde concediul de odihnă anual femeii, atât înainte de concediul de maternitate, cât și imediat după el sau după încheierea concediului pentru îngrijirea copilului, în conformitate cu art. 125 din Codul muncii.
Astfel, concediul de odihnă anual nefolosit până la ieșirea în concediul de maternitate nu se pierde. El se acordă (la solicitare) după revenirea din concediul de maternitate sau după încheierea concediului pentru îngrijirea copilului sau în altă perioadă programată.