25 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Rata de compensare a mai multor medicamente a fost majorată

Loading
Sanatate Rata de compensare a mai multor medicamente a fost majorată
Rata de compensare a mai multor medicamente a fost majorată
farmacie

Foto: publika.md

 

Rata de compensare a mai multor medicamente desti­nate tratamentului maladi­ilor cardiovasculare a fost majorată, de pe 1 noiembrie, cu 20 la sută. O modificare în acest sens a fost introdusă în ordinul comun al Ministe­rului Sănătăţii şi al Compa­niei Naţionale de Asigurări în Medicină cu privire la me­dicamentele compensate din fondurile asigurării obliga­torii de asistenţă medicală.

 

Potrivit documentului, 11 de­numiri comune internaţionale de medicamente folosite în tratamen­tul hipertensiunii arteriale au fost trecute din categoria de preparate compensate cu 50 la sută în cea cu procentul de compensare în medie cu 70 la sută.

Este vorba despre următoarele denumiri: amlodipinum, bisopro­lolum, enalaprilum, indapamidum, lisinoprilum, losartanum, rami­prilum, spironolactonum, torasemidum, verapamilum, metoprolo­lum.

Prin această modificare este ur­mărită creşterea accesului persoa­nelor cu hipertensiune arterială la medicamente compensate. Aceste preparate medicamentoase sunt eliberate în toate farmaciile con­tractate de CNAM, în baza reţetei prescrise de medicul de familie.

Pentru acoperirea financiară a ratei majorate de compensare a medicamentelor sus-menţionate, până la finele acestui an, vor fi alo­cate patru milioane de lei, bani pre­văzuţi în Legea fondurilor AOAM pentru 2015.

În prezent, din fondurile de asi­gurare obligatorie de asistenţă me­dicală este compensat un număr de 87 de denumiri comune internaţi­onale de medicamente, 19 dintre care sunt destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare.

Potrivit datelor Centrului Naţi­onal de Management în Sănătate, anul trecut, în ţara noastră erau înregistrate peste 570 de mii de persoane cu maladii ale aparatu­lui circulator, dintre care mai mult de 461 de mii aveau boli hiperten­sive.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • ana
    23.11.2015

    am procurat pe 17-11-2015 preparatul = bisoprololum din =3-m FARM= SRL str.Vasile ALECSANDRI,66. pE BON I INDICAT = PRET CU AMANUNTUL=- 230.87 IAR SUMA COMPENSATA 102 LEI. SE POATE DE SOCOTITI ACEASTA AR FACE 50% SAU 70% ? POT CREDE CA ESTE INFORMATIE DE DRAGUL INFORMATIEI SAU TREBUE DE ASTEPTAT ANUL VIITOR CA FARMACIILE SA FACA CUNOSTINTA CU ORDINILE SUSNUMITILOR

Citește și
slot thailand