25 iunie 2024
Chisinau
Economie

Rata achitării salariilor în plic, în scădere în economia Republica Moldova

Loading
Economie Rata achitării salariilor în plic, în scădere în economia Republica Moldova
Rata achitării salariilor în plic, în scădere în economia Republica Moldova
Vocea poporului

În ultimii patru ani, în Republica Moldo­va a crescut cu circa 10% numărul celor care sunt remunerați oficial. Dacă, în iulie 2018, aproape 79% dintre moldoveni de­clarau că tot salariul pe care îl primesc lu­nar este oficial, în luna februarie anul cu­rent procentul acestora a ajuns la 88%.

Sunt datele unei cercetări omnibus, re­alizată de către CBS Research în perioada 10-22 februarie, pe un eșantion de 1276 de persoane, la care a participat și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Potrivit expertului în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, doar 34,2% dintre moldoveni au spus că au un loc de muncă stabil și sunt remunerați lunar. Din­tre moldovenii de 30-44 de ani, doar jumă­tate au un loc de muncă stabil și cu remu­nerare. Dintre cei cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani, doar 44,7% muncesc regulat și primesc un salariu oficial. Tinerii de la 18 la 29 de ani muncesc oficial în proporție de 31%, iar persoanele trecute de 60 de ani – 10,9%.

În opinia economistului, pentru prima dată IDIS „Viitorul” a realizat un aseme­nea sondaj în anul 2018. Dacă, în acel an, 78,7% dintre moldoveni primeau tot salariul oficial, în februarie 2022, acest procent a crescut până la 88% – circa 610 mii de per­soane. Dacă, în iulie 2018, 5,8% dintre mol­doveni primeau salariile parțial în plic, parțial oficial, în februarie anul curent procentul acestora este de 5,7%, circa 38 de mii de per­soane. În iulie 2018, 15,5% dintre moldoveni declarau că primesc salariile în plic, în luna februarie 2022 procentul acestora a fost de 6,3% – circa 47 de mii de salariați.

 

Măsuri care au adus rezultate

„Odată ce statul a redus povara fiscală, a devenit mai sever în tot ceea ce înseamnă achitarea salariului în plic, au fost introduse mai multe modalități de verificare, inclusiv fi­ind aplicate amenzi, vedem că numărul celor care muncesc la negru a scăzut de două ori. În ultimii patru ani, a crescut responsabilita­tea agenților economici, a cetățenilor, a cres­cut influența statului, iar ca rezultat, avem o creștere esențială, vizibilă, a numărului celor care au un salariul oficial”, a afirmat econo­mistul.

În 2022, potrivit analistului economic, fondul de salarizare oficial al țării va fi es­timativ de circa 88 de miliarde de lei. Dintre aceștia, 84,5 miliarde de lei vor fi direcționați către cei 610 mii de moldoveni care spun că primesc tot salariul oficial. Circa 3,3 miliarde de lei vor reprezenta salariile celor care pri­mesc mai mult de  jumătate oficial, iar restul neoficial și 0,3 miliarde de lei vor fi salariile moldovenilor care sunt remunerați mai mult de jumătate neoficial, restul oficial. Salariile care se dau în plic, estimativ, în acest an se vor ridica la opt miliarde de lei. „Din aceste opt miliarde de lei, șase miliarde de lei vor fi acordați moldovenilor care declară că abso­lut întreaga lor remunerare este în plic. Ce­lelalte două miliarde de lei vor merge către moldovenii care primesc o parte din salariu în plic. Astfel, ratările bugetului de stat sunt estimativ la 3,5 miliarde de lei din cauza sa­lariilor care se plătesc în plic”, a menționat analistul economic.

Veaceslav Ioniță a mai spus că studiileinfluențează enorm posibilitatea unui ce-tățean de a-și găsi un loc de muncă, cu remunerare oficială. Dintre cei cu studii su­perioare, în vârsta aptă de muncă, 56,8% declară că au un loc de muncă plătit in­tegral oficial. La polul opus se află cei cu studii medii incomplete, unde doar 15,4% dintre ei declară ca au un loc de muncă integral plătit oficial. Altfel spus, șansa unui moldovean cu studii superioare de a se angaja oficial este de patru ori mai mare decât a celui fără studii.

De menționat faptul că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a optat mereu pentru scoaterea economiei subterane la suprafață. Se știe că acolo unde sunt organizații sindicale nu există salarii în plic. CNSM organizează permanent propriile campanii de combatere a schemelor ilegale de muncă, inclusiv îndreptate spre promova­rea contractelor colective de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand