Cu toţii ne întrebăm pe ce sunt cheltuiţi banii statului şi din ce este format bugetul Republicii Moldova. În acest an, bugetul de stat pe anul 2017 prevede venituri în valoare de aproape 52 de miliarde de lei şi cheltuieli de aproape 56 de miliarde de lei. Creşterea veniturilor în anul 2017 se va datora în special taxelor, impozitelor şi granturilor obţinute de Republica Moldova de la Uniunea Europeană.
Potrivit Ministerului Finanţelor, provocarea principală pentru anul 2017 o reprezintă consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, drept condiţii primordiale pentru atingerea obiectivului durabilităţii bugetar-fiscale, prin menţinerea unui deficit al bugetului public naţional la nivel sustenabil, evitând riscurile legate de şocurile interne şi externe, precum şi dependenţa de asistenţa financiară externă
Principalele noutăţi ale politicii fiscale şi vamale pentru anul 2017 sunt: Majorarea scutirilor personale şi a tranşelor de venit la mărimea ratei inflaţiei; Stabilirea unui regim fiscal unic de impozitare a veniturilor obţinute din activităţile desfăşurate de către avocaţi, notari, executori judecătoreşti, mediatori, experţi judiciari, traducători/interpreţi autorizaţi; Modificarea termenului de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit de la 25 martie la 30 aprilie; Extinderea facilităţilor fiscale prevăzute în prezent pentru angajaţii companiilor IT până în anul 2020; Plafonarea taxei vamale la importul de carne.
În acelaşi timp, cele mai multe cheltuieli vor fi alocate anul acesta pentru protecţia socială a cetăţenilor, învăţământ, ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, cheltuielile pentru protecţia socială se vor ridica la 19 miliarde de lei. Numărul persoanelor care primesc pensie este de 776 de mii, dintre care peste 530 de mii primesc o pensie lunară de aproximativ 1370 de lei, 135 de mii de persoane – în jur de 1000 de lei, peste 13 mii de persoane primesc o pensie de aproape 700 de lei, iar peste 57 de mii au o pensie de 425 de lei.
Investiții în educație din bani europeni, de la BM și din România
În ceea ce priveşte învăţământul, în acest an vor fi renovate şi dotate 12 centre de excelenţă profesională, vor fi reconstruite 15 şcoli din banii oferiţi de Banca Mondială, precum şi vor fi reconstruite 40 de grădiniţe, datorită finanţării oferite de Guvernul României.
Cheltuielile pentru agricultură se vor cifra, în 2017, la 1,8 miliarde de lei, iar pentru reparaţia şi construcţia drumurilor vor fi alocate 2,6 miliarde de lei.
Pentru 2017, guvernul a stabilit mai multe priorități:
Reformarea sistemului de învățământ, inclusiv reforma descentralizării financiare; Modernizarea și îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate; Sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii; îmbunătățirea calității și a eficienței judecătoriilor și combaterea corupției; dezvoltarea investițiilor în infrastructura rutieră; îmbunătățirea climatului de afaceri; integrarea Republicii Moldova în sistemul energetic european.
În acelaşi timp, asistenţa externă acordată Republicii Moldova în 2017 va constitui peste 510 milioane de dolari, dintre care 169 de milioane de dolari vor fi acordaţi de Uniunea Europeană, 89 de milioane de dolari – de Banca Mondială şi 58 de milioane de dolari vor fi oferiţi de Guvernul României.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a cerut Parlamentului Republicii Moldova ca în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 să fie prevăzute resursele financiare necesare pentru asigurarea majorării salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în raport de 50 la sută din salariul mediu pe economie.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 1432 din 28.12.2000 privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, Guvernul, împreună cu patronatele și sindicatele, trebuie să examineze, cel puțin o dată pe an, majorarea cuantumului salariului minim, ținându-se seama de modificarea indicelui prețurilor de consum și de evoluția salariului mediu pe economia națională în perioada de referință, de volumul produsului intern brut, de productivitatea muncii, precum și de mărimea valorică a minimului de existență. Cu toate acestea, salariul minim pe țară nu a fost modificat din 1 octombrie 2014, fiind stabilit la acea dată în mărime de 1000 de lei”, se arată în declarația CNSM.
„Majorarea salariului minim pe țară ar duce la sporirea motivației muncii a peste 113 mii de angajați din sectorul bugetar, salarizați în baza Rețelei tarifare unice, majoritatea dintre care, pe parcursul a trei ani de zile, nu au beneficiat de majorări salariale, salariile de funcție ale acestora constituind de la 1000 de lei până la 1500 de lei. De asemenea, este inadmisibil de a menține nivelul actual al salariului minim aproape de nivelul pensiei minime pentru limită de vârstă, care, începând cu 1 aprilie 2016, constituie 948,84 de lei”, susțineau sindicatele.
Salariul minim în Republica Moldo-va, în comparație cu cel din țările din regiune, este cel mai mic – de doar circa 46 de euro. Spre exemplu, în România, salariul minim brut este de circa 277 de euro, în Rusia – circa 117 euro, în Ucraina – 58 de euro și urmează a fi dublat de la începutul anului 2017.
Călcâiul lui Ahile – economia subterană
Totodată, este necesar de menționat că recomandările Uniunii Europene, adre-sate tuturor țărilor care se confruntă cu creșterea șomajului și a sărăciei, sunt cele de sporire a nivelului salariului minim până la nivelul de 60% din salariul mediu pe economie.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, ne-a relevat, în context, că la etapa când se elabora proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2017, sindicatele au venit cu mai multe propuneri. De fapt, au fost incluse propunerile privind normele salariale prevăzute de legislație. Este vorba de mai multe măsuri implementate pentru funcționarii publici, cadrele didactice și personalul auxiliar. Pentru acesta din urmă s-a introdus, de la 1 iunie, un spor la salariu de la 10 până la 30% pentru vechimea în muncă. De la 1 septembrie s-au indexat salariile pedagogilor, cu 8,6%, dar asta înseamnă că aceștia au beneficiat doar pe trei luni de zile din anul trecut. Pe anul curent au fost deja preconizate surse pentru 12 luni.
Pentru anul curent au mai fost prevăzute și mijloace financiare pentru tinerii specialiști, cadre didactice, pentru care, conform Codului educației, norma ar trebui să fie de 75 la sută, iar salariul să fie achitat pentru o normă deplină, ca o măsură de protecție socială.
De asemenea, sunt prevăzute surse financiare pentru a majora bursele stu-denților și elevilor. Nemulțumirile noastre sunt legate de faptul că în legea bugetului de stat pentru anul curent nu au fost incluse surse financiare pentru a modi-fica cuantumul salariului tarifar pentru prima categorie de salarizare a rețelei tarifare unice. Este vorba de peste 113.000 de bugetari: personalul auxiliar, persona-lul de specialitate, slujbași din învăță-mânt, din sănătate, cultură, asistența socială.
Este bine că se majorează cu 20% salariile de funcție pentru asistenții sociali comunitari. Dar suntem nemulțumiți cel mai mult de salariul tarifar pentru prima categorie, în baza căruia sunt salarizate 75.000 de persoane.
Încă un aspect din bugetul de stat pentru anul curent, soluționat tot la insistența sindicatelor: s-a aprobat o normă foarte importantă, privind acoperirea cheltuielilor legate de nașterea unui copil. Dacă, până la 1 ianuarie 2017, indemnizația la nașterea unui copil era de 3100 de lei, pentru al doilea copil – 3400 de lei, de la 1 ianuarie curent, indemnizația va constitui 5300 de lei pentru nașterea unui copil.
Desigur, bugetul de stat pentru anul 2017 are multe carențe. Guvernarea continuă să mizeze doar pe sursele de acumulare cunoscute: vama, taxe și impozite, dar nu suflă o vorbă de economia informală. Dacă aceasta ar fi adusă în câmpul legal, s-ar găsi și mijloace pentru majorarea substanțială a salariilor, s-ar crea locuri de muncă, s-ar opri exodul de brațe de muncă, chiar ar reveni acasă mulți concetățeni care muncesc în străinătate, a conchis Sergiu Sainciuc.