29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Protecţia socială a salariaţilor – motiv de dispută între partenerii sociali

Loading
Без рубрики Protecţia socială a salariaţilor – motiv de dispută între partenerii sociali
protectia-salariatilor

Foto: vocea.md

Propunerile privind modificarea Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale sunt antisociale şi neargumentate. Despre aceasta a declarat recent Nadejda Rusnac, preşedintele Consiliului Sindicatului Lucrătorilor din Industria Ușoară (SLIU), în cadrul mesei rotunde cu genericul ”Protecția socială a salariaților în contextul Legii nr. 289-XV”.

 

În cadrul mesei rotunde au fost invitaţi reprezentanţii partenerilor sociali din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al RM, Casa Naţională pentru Asigurări Sociale a RM, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Potrivit preşedintei SLIU, doar cei din urmă au „binevoit” să se prezinte. Patronatele însă, au răspuns pozitiv invitaţiei.

Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a precizat că sindicatele și patronatele caută soluții optime pentru a fi mai puține pierderi din ambele părți. ”Nu este totul bine în situația actuală, avem atacuri asupra salariaților, iar reprezentanții Guvernului nu reacționează. De aceea, este necesar de creat un grup de lucru, care va generaliza toate propunerile și le va transmite organelor abilitate, pentru a elabora și implementa un plan de acțiuni în vederea soluționării problemelor expuse”, a conchis Budza.

 

g_cnsm

Avem atacuri asupra salariaţilor, iar reprezentanţii Guvernului nu reacţionează

 

Potrivit preşedintelui SLIU, Nadejda Rusnac, comisia tripartită la nivel de ramură are o atitudine nefastă faţă de dialogul social. „Noi nu am fost invitaţi niciodată la un dialog social şi nici nu ni s-a răspuns la invitaţii. Ne referim mai mult la reprezentanţii Guvernului”, a specificat liderul sindical. Mai mult de atât, domnia sa s-a mai pronunţat asupra subiectului, susţinând că modificările propuse, vor lipsi salariaţii de indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă.

„Acest lucru vine în contradicţie cu prevederile Constituţiei şi Codului European de Securitate Socială”, a menţionat preşedintele SLIU.

În urma acestor modificări conducătorii de întreprinderi sunt nevoiţi să aplice măsuri drastice pentru a reduce cheltuielile de consum, iar asta vine în defavoarea salariaţilor.

Opinia preşedintelui CNSM, Oleg Budza, referitor la relaţia sindicat-patronat, a fost susţinută şi de către Feodor Iacovlenco, președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS), care a subliniat că dialogul social dintre patronate şi sindicate este apreciabil. Totodată, Iacovlenco s-a pronunţat asupra înăspririi cerinţelor, cu implicarea tuturor părţilor. “Doar aşa vom obţine un rezultat mai eficient, şi numai în acest caz atât salariaţii, cât şi angajatorii vor fi mulţumiţi şi vor convieţui în pace”, a conchis Feodor Iacovlenco.

În concluzie, preşedintele SLIU, Nadejda Rusnac, a menţionat consecinţele modificărilor Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, printre acestea numărându-se micşorarea fondurilor de retribuţie suplimentară a muncii, neangajarea în câmpul muncii a mamelor cu copii mici, neangajarea în câmpul muncii a persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani etc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand