Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova îşi exprimă nedumerirea în legătură cu unele prevederi ale Regulamentului cu privire la cuantumul şi criteriile de stabilire a cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru transportul, hrana şi studiile profesionale ale angajatului.
Maria Creminscaia, consultant principal, expert pe problemele financiare şi social-economice al CNSM, a precizat pentru „Vocea poporului” că acest act normativ a fost examinat la o recentă şedinţă de Guvern, fără a fi prezentat spre avizare şi sindicatelor în calitate de partener social.
Documentul respectiv stabileşte că pentru executarea neregulamentară de către angajator va fi amendat salariatul prin achitarea unui impozit pe venit de 7-18 la sută, a unei contribuţii individuale de asigurări sociale de stat în mărime de şase procente şi a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală – de patru la sută, a specificat Maria Creminscaia.
În acest fel, salariaţii vor trebui să suporte cheltuieli suplimentare din suma majorată a salariului cu suma facilităţilor pe care ei nici nu le-au primit. Mai mult decât atât, salariaţii nu-l pot influenţa pe angajator în privinţa prezentării documentelor ce ar confirma suportarea efectivă a cheltuielilor.
Depășirea limitei maxime a plafonului mediu pentru transportul organizat de angajator va avea loc atunci când se va planifica transportarea, de exemplu, a 20 de persoane, dar, din motive argumentate, numărul acestora va fi de numai 18. Altfel spus, preţul de cost al unei persoane pe zi va fi depășit fără însă ca salariatul să poarte vreo vină.
Maria Creminscaia constată că nu este clar cum va fi reglementată situaţia în care salariaţii din construcții vor fi transportaţi dimineața la un obiectiv, după patru ore de lucru la altul, iar seara – la locul de trai. Totodată, suma facilităților va fi impozitată cu şase la sută în fondul de asigurări sociale şi urmează să fie reflectată în declaraţiile REV-5, pe baza cărora ulterior vor fi calculate pensiile viitorilor pensionari.
De asemenea, suma ce depășeşte limita maximă a plafonului mediu pentru hrana primită din mijloacele angajatorului, fără ca salariatului să-i fie înmânat vreun document ce ar specifica valoarea în bani a acestei mese, de asemenea, nu poate fi impozitată, deoarece nu are putere juridică, a opinat Maria Creminscaia.
Pornind de la cele expuse, precum şi pentru a exclude eventualele adresări ale salariaţilor în instanţele de judecată, CNSM solicită să fie exclusă din regulamentul sus-menţionat propoziţia „În cazul depășirii plafonului mediu stabilit la punctul 2 al prezentului Regulament, se vor considera drept recompense și facilități acordate de angajator angajaților doar sumele ce depășesc plafonul respectiv.
În acest caz, angajatorul va fi responsabil pentru determinarea și alocarea depășirii plafonului mediu, precum și declararea și achitarea impozitelor, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente depășirii în conformitate cu legislația în vigoare” și „În cazul depășirii plafonului mediu stabilit la punctul 7 al prezentului Regulament, se vor considera drept recompense și facilități acordate de angajator angajaților doar sumele ce depășesc plafonul respectiv”, a conchis Maria Creminscaia.