28 October 2024
Chisinau
Social

Proprietarii plantațiilor de pauwlonia din raionul Leova speră ca afacerea lor să se bucure de success

Loading
Social Proprietarii plantațiilor de pauwlonia din raionul Leova speră ca afacerea lor să se bucure de success
Proprietarii plantațiilor de pauwlonia din raionul Leova speră ca afacerea lor să se bucure de success
blogspot.com

Pauwlonia, copacul cunoscut în toată lumea pentru cea mai rapidă creștere, începe să fie plantat pe larg și în țara noastră. Spre deosebire de alți copaci, care au nevoie de 15-20 de ani ca să ajungă la perioada optimă pentru a fi tăiați, în cazul lor sunt suficienți doar 7 ani. Deși este o specie mai rar întâlnită la noi, plantații de pauwlonia cresc în raionul Leova, și nu doar. Cei care se ambiționează să dezvolte astfel de afaceri susțin că lemnul este extrem de scump și solicitat, mai ales în țările europene.

 

Zeci de hectare de pauwlonia

Faptul că în zona de sud a țării pământul este mai puțin fertil nu este o noutate. Chiar și așa, acest lucru nu-i împiedică pe unii agri­cultori să se adapteze situației și să dezvolte afaceri. Cum ar fi plantarea unor specii potrivite de copaci. Așa s-a întâmplat și în cazul mai multor agricultori din Leova, care, în 2015, au sădit 70 de hectare de pauwlonia, copac care nu necesită multe îngrijiri și poate rezista până la 80-100 de ani. „Copacii cresc foarte bine pe solurile argiloase, nu este nevoie de cernoziom sau alt fel de sol calitativ. Poate fi plantat și în pan­tă”, ne-a spus Sergiu, proprietarul unui astfel de teren.

Bărbatul ne-a informat că au ales să planteze anume această specie, pentru că pauwlonia este și un copac care regenerează so­lul. Astfel, au găsit mai multe te­renuri defrișate sau nepotrivite pentru agricultură și s-au apucat de lucru. De exemplu, terenul din fotografie se află între două drumuri și nu este potrivit pentru plantarea multor culturi, în schimb pauwlonia s-a adaptat rapid locu­lui. „Absoarbe o cantitate foarte mare de CO2 din atmosferă. Un hectar de pauwlonia absoarbe într-un an în jur de 36 de tone de CO2, asta e de zece ori mai mult decât un copac obișnuit”, adaugă acesta.  Un alt motiv de a crește pauwlonia este faptul că are cea mai rapidă creștere din lume. „În doar șase ani, acești copaci au deja o înălțime de circa șapte me­tri. Datorită faptului că cresc ex­trem de rapid, în doar primul an de la plantare, au avut deja trei metri înălțime și pot fi tăiați odată la fiecare șapte ani”, menționează bărbatul.

 

Rezistent la secetă

Un avantaj enorm este și fap­tul că pauwlonia este rezistentă la secetă. Odată plantat, rădăcinile copacului intră adânc în pământ, astfel încât să aibă mereu acces la apă. „Este un hibrid, produs într-un laborator din Spania, special adaptat la condițiile climaterice din zona noastră. Este rezistent la îngheț și secetă”, povestește Sergiu.

Totuși, plantația de la  Leova este încă una experimentală, în­trucât copacii vor ajunge la ma­turitate abia la anul. Atunci, în funcție de diametrul pe care îl vor avea, proprietarii vor decide ce să facă cu lemnul. Acesta poate fi utilizat pentru producerea mobi­lei, dar este și un bun combustibil în același timp. „Pentru un lemn cât mai calitativ tulpina trebuie să aibă diametru minimum 35-40 cm, iar înălțimea 6-8 metri până la primele crengi”, conchide pro­prietarul terenului pe pauwlonia.

Lemnul de pauwlonia este ușor și e rezistent la umezeală. De regulă, se folosește în producția de mobilă sau a diferitor obiecte și materiale care au contact direct cu apa, precum ar fi plăcile pen­tru surfing. Cererea de pauwlo­nia este mare mai ales pe piața europeană, iar prețul, potrivit mai multor anunțuri de pe site-urile specializate este de aproximativ 950 de dolari pentru un metru cub. Spre comparație, lemnul de stejar costă în jur de 700 de dolari metru cub.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand