În următorii patru ani, suportul Organizației Internaționale a Muncii pentru Republica Moldova va fi centrat pe crearea de locuri de muncă și angajarea tinerilor, condiții de muncă sigure, respect pentru dreptul la muncă și un dialog social mai bun.
Aceste obiective se regăsesc înMemorandumul de Înțelegere pentru implementarea Programului de Țară privind Munca Decentă pentru anii 2021-2024, semnat pe 7 octombrie curent de către Guvernul Republicii Moldova, Organizația Internațională a Muncii, Con-federația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului.
În timpul ceremoniei, părțile semnatare au subliniat determinarea lor de a avansa dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova prin creșterea nivelului de ocupare, reducerea discrepanțelor de calificări, condiții de muncă mai bune și o protecție socială extinsă.
De la o guvernanță mai eficientă a pieței muncii până la o mai bună conformitate cu standardele internaționale
Guvernul, sindicatele și patronatele sunt unanimi când vine vorba despre rolul dialogului social ca și mecanism de suport pentru atingerea obiectivelor enunțate mai sus. Partenerii sociali au declarat că investesc încredere în noul Program și anticipează contribuția acestuia la dezvoltarea țării.
Este important de menționat faptul că acest program este al cincilea program al OIM pentru Republica Moldova, a precizat Heinz Koller, director regional pentru Europa și Asia Centrală al OIM.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a ținut să menționeze faptul că „un dialog social constructiv la toate nivelurile este foarte important atât pentru o ocupare de calitate, salariu decent, cât și pentru crearea condițiilor de muncă sigure. Astfel, parteneriatul social rămâne o premisă incontestabilă pentru pace socială și dezvoltare economică durabilă și incluzivă”.