3 iulie 2024
Chisinau
Social

Program care îi ajută să obțină o diplomă și să se angajeze la un serviciu

Loading
Social Program care îi ajută să obțină o diplomă și să se angajeze la un serviciu
Program care îi ajută să obțină o diplomă și să se angajeze la un serviciu
tv8.md

A îndrăgit profesia de cusătoreasă încă din copilărie, dar nu a avut po­sibilitate să urmeze studiile în do­meniu. Este cazul Veronicăi Roșior din localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi. Își aduce aminte cu drag care a fost prima haină cusută cu mâinile ei.

„Pe la vârsta de zece ani, tare îmi plă­cea cusătoria. Am decis într-o zi să încerc eu singură să fac o fustă. Am găsit o bu­cată de material, l-am tăiat cum m-a ajuns mintea, am cusut și mi-am făcut o fustă”, își amintește Veronica Roșior.

Lipsa unui document care să îi ateste competențele profesionale în domeniul cu­sătoriei a împiedicat-o să avanseze în cari­eră și să aibă un venit decent. „Am fost în altă țară și am lucrat în calitate de croitorea­să. Nu aveam document și acest lucru mă împiedica să câștig mai bine. Este un pas greu, pentru că acolo unde lucram nu mi se plătea corespunzător”, mai spune femeia.

A fost nevoită să se reîntoarcă în Repu­blica Moldova, unde, de asemenea, nu o aștepta nici un angajator cu brațele des­chise, lovindu-se de aceeași problemă ca și peste hotare. Atunci a decis să se adre­seze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

 

Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara ta

 

„ANOFM mi-a propus să vin la o școală, să învăț, să susțin examenul de cusătoreasă, iar după aceea să am un certificat la mână, să pot să lucrez în voie”, menționează Vero­nica Roșior.

Istoria de succes a Veronicăi nu este, de altfel, singura de acest fel. Acum, per­soanele care nu au studii într-un domeniu profesional, dar își cunosc bine meseria și au dobândit experiență de muncă în timp, își pot valida competențele în cadrul a nouă instituții de învățământ din țară la 46 de profesii.

 

Document recunoscut și peste hotare

Certificatul oficial obținut le oferă posi­bilitatea de a-și dezvolta cariera și a mun­ci legal pe piața muncii. Documentul este recunoscut atât la nivel național, cât și la cel internațional. Totul se înscrie într-un proiect-pilot, lansat în anul 2019 de Minis­terul Educației și Cercetării. Inițiativa este implementată cu sprijinul Elveției în ca­drul proiectului PNUD „Migrație și dezvol­tare locală”, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Republica Moldova, și ANOFM.

De la începutul proiectului și până în prezent, peste 260 de candidați au fost certificați integral.

Potrivit prognozei pieței muncii pen­tru anul 2022, care a fost elaborată în baza rezultatelor chestionării unui eșantion de 2975 de angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale, pentru anul curent angajatorii prognozează un deficit mare de specialiști în administraţia publică, în asi­gurări sociale obligatorii, programatori în informaţii şi comunicaţii, medici, asistenţi medicali specializaţi în sănătate şi asistenţă socială.

Totodată, ocupațiile care vor fi marcate de deficit de forță de muncă pentru munci­tori rămân a fi cusătorii în industria uşoară, a confecţiilor, conducătorii auto şi persona­lul din HoReCa (bucătari, chelneri).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand