Pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a profesorului, ne-am amintit și de cadrele didactice din școlile de muzică, de arte plastice și de tot ce ține de cultură. Nu am făcut-o întâmplător, căci în ultimul timp, nu știu de ce, vedem tot mai puțini copii cu vioara în husă în spate care se grăbesc spre școala de muzică. Oare pandemia i-a lipsit pe copii de dreptul de a învăța să cânte la un instrument muzical, de a picta? Care e soarta pedagogilor care predau aceste materii ale artei și frumosului?
Cu ajutorul Nadejdei Andronic, vice-președintă a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, am reușit să stăm de vorbă cu profesori care și-au dedicat viața educației cultural-artistice a tinerei generații. Și, evident, fiind și lideri sindicali, i-au reprezentat pe colegii lor în diferite situații, cerând respectarea drepturilor salariale, crearea de condiții de muncă decente etc.
Trăind în era dezvoltării tehnologice, când orice informație poate fi găsită pe internet, primul pas a fost să culeg la calculator numele Nelea Matcovschi, care e președinta Consiliului raional Fălești al FSLC. Am fost redirecționată la un mesaj scris de o elevă de-a dumneaei. „La mulți ani, mult stimata și draga mea profesoară! Vă mulțumesc mult pentru răbdarea, bunătatea, încurajarea pe care mi-o oferiți în fiecare zi! Vă mulțumesc pentru descoperirea frumuseții muzicii clasice! Împreună cu Dvs. am aflat ce înseamnă arta muzicii și tainele pianului, am atins succese mari, dar care urmează să mai fie!”, scrie discipola Bianca-Victoria Mariț.
Copiii, inspirați să cucerească noi culmi culturale
Un om de artă nu poate fi ursuz, obsedat de problemele sale profesionale, ci trebuie să fie vesel, să inspire copiii și să-i determine să vină la școala de muzică, unde frecvența nu este obligatorie, ci se vine din dorința de a cuceri noi culmi culturale, susține Nelea Matcovschi.
Ea se bucură că în perioada pandemică nu s-a redus numărul elevilor de la Școala de muzică din Fălești, deși au fost nevoiți să facă ore individuale la distanță, care necesitau mai mult efort. Referindu-se la problemele și grijile pro-fesorilor din domeniul său, ea și-a exprimat dorința ca aceștia să fie apreciați la justa lor valoare și să le fie oferite bilete la tratament mai ales acum, când mulți se luptă cu consecințe, sechele după ce au suferit de Covid-19.
„În artă, ca și în sport, trebuie de investit”
Valentin Tulbure, președintele Consiliului raional Nisporeni al FSLC, era încă sub impresia a ceea ce s-a întâmplat în ziua de 5 octombrie. Fiind emoționat datorită felicitărilor venite din partea profesorilor, dar și a conducerii raionului. Totuși, de această dată, noi am insistat pe problemele care există în școlile de arte. Evident, prima problemă enunțată a fost cea privind obligarea profesorilor de a se vaccina.
„În calitate de lider sindical, dar și de director al Școlii de Muzică din Nisporeni, această problemă a fost cea mai dureroasă pentru mine. Sunt o sumedenie de întrebări și păreri, dar mă bucur că nimeni nu s-a concediat, ci au înțeles situația”, a spus Valentin Tulbure.
Un alt motiv de tristețe este criza cadrelor didactice. „Salariul nu-i avantajează deloc pe tinerii specialiști, care, după ce plătesc chiria, aproape că nu rămân cu nimic. Lucrează un an-doi și pleacă. Colectivul e îmbătrânit”, a menționat directorul școlii îngrijorat.
Din păcate, în ultimi ani, numărul elevilor a scăzut. Unii copii pleacă cu părinții peste hotare. Altor părinți li se pare taxa lunară prea mare, chiar dacă e în jur de 220 de lei. Noi ne ocupăm de educația copiilor și pe seama lor nu se poate câștiga cine știe ce. Arta e ca și sportul, trebuie să investim ca să creștem talente”, a menționat Valentin Tulbure.