
Foto: markethings.net
În multe cazuri, populaţia Republicii Moldova este supusă riscului de a procura produse alimentare, industriale şi servicii necalitative sau chiar periculoase pentru sănătate. La sfârşitul lunii iunie, Guvernul a adoptat Strategia pentru protecţia consumatorilor pe anii 2013-2020, prin care urmăreşte reducerea produselor nesigure plasate pe piaţă şi a tranzacţiilor cu risc de prejudiciu.
În prezent, în Republica Moldova sunt peste 2,9 milioane de consumatori activi, iar cheltuielile de consum reprezintă peste 63% din produsul intern brut. Anual, cifra consumatorilor care sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor şi produsele cumpărate se ridică la câteva mii. Fie că este vorba de electrocasnicele care se defectează în perioada de garanţie, geamurile termopan care nu corespund standardelor sau produsele alimentare alterate, tot mai multe reclamaţii parvin la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului (APC). Potrivit unui raport, în primul trimestru al anului 2013, la APC au fost înregistrate 359 de petiţii, dintre care 225 au ca subiect serviciile necalitative prestate şi 81 produsele alimentare. Concomitent, agenţia a efectuat 652 controale la agenţi economici autohtoni şi în 67% dintre aceştia a depistat încălcări. Astfel, au fost interzise spre comercializare produse alimentare, industriale şi petroliere necorespunzătoare în valoare de 5,56 mil. lei.
Consumatorul, factor decisiv
Consumatorul joacă un rol vital în economia oricărui stat, de aceea că poate influenţa dezvoltarea economică prin motivarea concurenţei şi a inovaţiei în cadrul mediului de afaceri. Simplist, producerea, apariţia şi dispariţia de pe piaţă a unor produse trebuie să fie determinată doar de consumator. În acelaşi timp, capacitarea decizională a consumatorilor nu este doar un aspect legat de drepturile acestora, ci şi de crearea unui mediu care să permită consumatorilor să-şi exercite drepturile respective şi să beneficieze de pe urma lor. Lucru care se încearcă acum şi la noi prin implementarea unor strategii inspirate de practicele europene.
Strategia pentru protecţia consumatorilor pe anii 2013-2020 îşi propune schimbarea abordării problematicii consumatorului de la obiectivul difuz de a „da mai multă putere consumatorilor” cu scopul de a creşte bunăstarea acestora, la obiective mai specifice de garantare a siguranţei produselor şi serviciilor, de informare şi educare precum şi de garantare a drepturilor şi măsurilor reparatorii. Lucru care ar trebui să bucure orice consumator. Experţii independenţi însă sunt destul de sceptici că aceste prevederi vor fi respectate şi că nu vor rămâne doar pe hârtie, aşa cum s-a întâmplat în cazul fostei strategii de până la 2012.
![]() |
Statul ar putea beneficia de 1,3 miliarde lei pe perioada strategiei |
În opinia autorilor documentului, valorificarea puterii consumatorului poate fi efectuată numai prin stabilirea şi menţinerea unui cadrul normativ şi instituţional care va face ca antreprenorul şi consumatorul să fie conştienţi de drepturile şi obligaţiile lor. Adică, să fie stabilit un cadru viabil care ar asigura protecţia consumatorului de practici comerciale incorecte şi abuzive şi îi va garanta consumatorului posibilitatea de a lua decizii fiind bine informat.
„Vrem să valorificăm statutul consumatorului, care dictează preferinţele şi cerinţele care trebuie respectate de antreprenori. Elementul nou al abordării cu care venim este tocmai să propunem un set de acţiuni pentru a consolida această calitate a consumatorului, pentru că el nu trebuie privit doar ca cineva care consumă mărfuri şi servicii, dar care influenţează dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unei conferinţe.
Mai multă informare înseamnă protecţie mai mare
Problema generală cu care se confruntă statul şi consumatorul rezidă în aplicarea şi garantarea drepturilor şi obligaţiilor fundamentale prevăzute de legislaţie. Ceea ce practic presupune efort în crearea unui cadru economic, informaţional, instituţional şi juridic corespunzător, în baza căruia ar putea fi valorificate pe deplin drepturile consemnate şi garantate, dar totodată nu ar apărea excepţii ce ar justifica exonerarea de la obligaţiile prestabilite.
Obiectivul cel mai important în care ţinteşte strategia menţionată este scăderea riscului de apariţie a produselor periculoase pe piaţă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Ministerul Economiei intenţionează să stabilească cerinţe de siguranţă faţă de grupe de produse concrete şi să intensifice funcţiile de control şi supraveghere ale APC pentru ca rata de penetrare a produselor care prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor să fie cât mai mic.
„Din păcate, ştim cu toţii că piaţa noastră este invadată de produse falsificate şi întotdeauna a fost această problemă, în special, în ceea ce priveşte produsele farmaceutice şi cele alimentare. Ar trebui să fie control mai sever din partea statului asupra vânzării acestor produse ca să nu existe riscul achiziţionării unui produs care să afecteze viaţa şi sănătatea consumatorilor. Cred că anume aici este cel mai mult de lucru. Sunt multe produse alimentare importate din Transnistria sau Ucraina care se vând în pieţele agroalimentare, aceste produse nefiind controlate, deoarece au fost trecute ilegal frontiera”, crede un expert independent care şi-a dorit anonimatul.

Foto: magazinsalajean.ro
Anatolie Silitrari, şeful Direcţiei protecţia consumatorilor şi supravegherea pieţei, Ministerul Economiei susţine că strategia adoptată prevede o conlucrare eficientă prin intermediul sistemului informaţional cu serviciul vamal, ca produsele să fie verificate la etapa importului şi să nu fie admise spre comercializare pe piaţa internă. Cât priveşte produsele autohtone, strategia este neputincioasă, ele sunt verificate doar la sesizările din partea consumatorilor sau prin controalele planificate.
Din analiza cost-beneficii, reflectată detaliat în Analiza de impact, reiese că majorarea ratei de creştere anuale a cheltuielilor bugetare pentru protecţia consumatorului (de la 10% la 15% anual, ce ar aduce costuri adiţionale de aproximativ 58 milioane lei pentru perioada strategiei) ar cauza cel puţin micşorarea riscului de apariţie a tranzacţiilor prejudiciabile cu minimum 10% (ceea ce ar putea reprezenta beneficii de cel puţin 1,3 miliarde lei pe întreaga perioada a strategiei). Per capita, aceasta ar însemna că în anul 2020 pentru 83 lei investiţi (alocaţi pentru cheltuieli bugetare) consumatorul mediu va avea posibilitatea să nu piardă prin tranzacţii prejudiciabile 400 de lei în cadrul marjei de toleranţă a prejudiciului personal , adică fără aplicarea efortului suplimentar din partea consumatorului.
O disciplină separată se va studia la facultăţi
Calculele estimative au fost efectuate luându-se în considerare: numărul actelor normative spre elaborare, numărul materialelor informative editate, numărul campaniilor informaţionale şi numărul agenţilor economici şi consumatorilor antrenaţi în traininguri. Reieşind din calculele estimative pentru perioada 2013-2016 costul total al acţiunilor necesare pentru implementarea obiectivelor şi măsurile propuse este de aproximativ 22,6 milioane lei. Conform situaţiei actuale din sursele externe vor fi acoperite cheltuielile de implementare de aproximativ 5,7 milioane lei. Parţial costul unor acţiuni va fi acoperit în limitele bugetului. Rămân acţiuni neacoperite în mărime de 12,2 milioane lei.
Anatolie Silitrari a menţionat că vor fi desfăşurate acţiuni importante pentru a informa consumatorii atât despre drepturile sale, cât şi despre produsele şi serviciile plasate pe piaţă. Rolul şi importanţa programelor educaţionale va creşte, intenţionând prin obiectivul respectiv să se iniţieze educarea consumatorilor în instituţiile de învăţământ gimnazial, liceal şi apoi pe un curriculum mai complex în instituţiile de învăţământ superior, la disciplină ,,protecţia consumatorilor”, iar la facultăţile de drept prin promovarea curriculumului la „Dreptul protecţiei consumatorului” la ciclul I de licenţă, ca o disciplină obligatorie pentru toate specialităţile de drept.