Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 (22) 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Procedura de înregistrare a organizaţiilor sindicale
Suntem angajați la o întreprindere privată. Din mai multe considerente, ne-am asociat în sindicat. Dorim să aflăm dacă trebuie sau nu să înregistrăm organizația noastră și cum se face aceasta?
Un grup de activiști sindicali, Chișinău
Înregistrarea sindicatului este necesară doar pentru obținerea calității de persoană juridică. Organizaţia sindicală primară, constituită după intrarea în vigoare a Legii nr.188 din 22.07.2016 (prin care a fost modificată, completată Legea sindicatelor nr. 1129 din 7 iulie 2000), adică, începând cu 16 decembrie 2016, obţine statut de persoană juridică din momentul înregistrării la Ministerul Justiţiei. Până la intrarea în vigoare a Legii nr.188 din 22.07.2016, organizațiile sindicale primare dobândeau drepturi și obligații de persoană juridică potrivit statutelor centrelor sindicale național–ramurale sau național–interramurale înregistrate conform legislației. Pentru înregistrarea organizației sindicale primare la Ministerul Justiţiei se prezintă, în termen de o lună de la data aprobării statutului, următoarele documente:
- cererea semnată de conducătorul organului sindical;
- statutul în două exemplare semnate de către fondatorii sindicatului;
- hotărârea adunării privind întemeierea sindicatului.
Ministerul Justiţiei este obligat să adopte, în termen de o lună de la data prezentării acestor documente, decizia de înregistrare a sindicatului şi de a elibera certificatul de înregistrare de stat sau de a refuza înregistrarea, argumentând decizia dată.
Modificările şi completările în statutul sindicatului se înregistrează conform aceleiaşi proceduri şi în aceleaşi termene ca şi statutul.
Adaosul la salariu pentru munca de noapte
Dacă lucrez în schimb de noapte, ce adaosuri pot avea la salariu?
Vasile Mămăligă, Chișinău
Potrivit art. 159 din Codul muncii, pentru munca prestată în program de noapte este calculat un adaos în mărime de cel puţin 0,5 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului.