22 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Procedura de disponibilizare a salariaţilor. Vechimea în muncă în cazul reducerii statelor de personal

Loading
Cetăţeanul şi legea Procedura de disponibilizare a salariaţilor. Vechimea în muncă în cazul reducerii statelor de personal
Procedura de disponibilizare a salariaţilor. Vechimea în muncă în cazul reducerii statelor de personal
carnet-de-munca

Foto: replicahd.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Procedura de disponibilizare a salariaţilor în timpul concediului de studii

 

guestion

Pe 25 decembrie, am fost preavizată că peste două luni voi fi concediată, în legătură cu lichidarea unității. Per­mite oare legea să fiu concediată, dacă de pe 22 ianuarie până pe 21 iulie urmează să susțin examenele de stat?

 

Anișoara Vertiuc, Chișinău

 

Potrivit art. 86 alin. (2) din Codul muncii, nu se admite disponi­bilizarea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de ma­ternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngri­jirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii. Prin urmare, în cazul li­chidării unității, angajatorul este în drept să inițieze procedura de concediere a dumneavoastră pe acest motiv.

 

Vechimea în muncă, drept preferenţial în cazul reducerii statelor de personal

 

guestion

Angajatorul dorește să reducă numărul de personal. Am vreun avantaj față de colegii mei, dacă lucrez în calitate de contabilă la această unitate deja de 20 de ani?

 

Maria Telerev, Chișinău

 

Potrivit art. 183 din Codul muncii, în caz de reducere a număru­lui sau a statelor de personal, de dreptul preferenţial de a fi lăsaţi la lucru beneficiază salariaţii cu o calificare şi productivitate a muncii mai înaltă.

În cazul unei egale calificări şi productivităţi a muncii, drept pre­ferenţial de a fi lăsaţi la lucru au: a) salariaţii cu obligaţii famili­ale, care întreţin două sau mai multe persoane şi/sau un invalid; b) salariaţii în a căror familie nu sunt alte persoane cu venit de sine stătător; c) salariaţii care au o mai mare vechime în muncă în unita­tea respectivă; d) salariaţii care au suferit în unitatea respectivă un accident de muncă sau au contractat o boală profesională; e) salari­aţii care îşi ridică calificarea în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate, fără scoatere din activitate; f) invalizii de răz­boi şi membrii familiilor militarilor căzuţi sau dispăruţi fără urmă; g) participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova; h) inventatorii; i) persoanele care s-au îmbolnăvit sau au suferit de boală actinică şi de alte boli provocate de radiaţie în urma avariei de la Cernobîl; j) invalizii în privinţa cărora este stabilit raportul de cauzalitate dintre survenirea invalidităţii şi avaria de la C.A.E. Cernobîl, parti­cipanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl în zona de înstrăinare în anii 1986-1990; k) salariaţii care au mai mul­te stimulări pentru succese în muncă şi nu au sancţiuni disciplinare (art. 211 din Codul muncii); l) salariaţii cărora le-au rămas cel mult cinci ani până la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă.

În cazul în care unii angajaţi corespund concomitent câtorva dintre criteriile menționate, dreptul preferenţial de a fi lăsate la lucru aparţine persoanelor care corespund mai multor criterii în comparaţie cu celelalte persoane. În caz de egalitate a numărului de criterii, dreptul preferenţial aparţine persoanei care are o vechime în muncă mai mare la unitatea respectivă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Victoria Andronic
    04.08.2016

    Buna ziua.Mama mea activeaza in cadrul unei gradinite din sat din 1974-ajutor de educator,3 grupe acuma in sezonul estival 01.06.2016-31.08.2016 sau inchis, copii pleaca la scoala,din 01.09.2016 se deschid grupele,si respectiv va fi nevoie de lucratori,insa d-na directoare a concediat angajatii precum ca s-a facut reducere de personal,si tot asa a facut si ordinul de eliberare ..Ordin cu privire la reducerea statelor de personal,insa nustiu din ce cauza a specificat art 83 in lok de articolul 86 al 1(c)..Mentionez ca nu a fost incheiat nici un CIM pe perioada determinata…Va rog mult ajutati-ma sa inteleg dupa ce CM sa condus Dna??

Citește și
slot thailand