Cea de-a opta reuniune a Platformei Societății Civile (PSC) Uniunea Europeană – Republica Moldova a întrunit, într-un nou eveniment online, la data de 28 octombrie, parlamentari și oficiali europeni, diplomați de la Bruxelles, reprezentanți ai organizațiilor necomerciale din țara noastră, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Confederației Naționale a Patronatului din Moldova (CNPM).
Membrii Platformei Societății Civile au discutat despre situația actuală privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE, acordând o atenție deosebită aspectelor sociale cuprinse în document, provocărilor viitoare legate de piața forței de muncă, precum și inițiativelor ce vizează eficientizarea dialogului social, inclusiv problemele econo-mice în relațiile dintre UE și Republica Moldova pe diverse dimensiuni.
În deschiderea activității, mo-deratoarea acesteia, Liliana Palihovici, președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, a subliniat că pandemia de coronavirus a afectat semnificativ situația social-economică din Republica Moldova, iar pentru a identifica soluții optime de depășire a crizei este necesară abordarea problemelor atât din perspectiva reprezentanților sindicatelor, cât și ai patronatului.
Diana Jablonska, șefa unității C1 pentru Georgia, Moldova, Planul economic şi de investiţii, de la Comisia Europeană, a afirmat că R. Moldova a făcut pași im-portanți în direcția implementării Acordului de Asociere, dar mai sunt multe de făcut. „Democrația însemnă și dialog social, iar societatea civilă are un rol important în depășirea crizei pandemice care ne-a lovit pe toți. Mizăm pe dezvoltarea societății civile din Moldova, problemele existente trebuie abordate de toți partenerii sociali pentru a veni cu un răspuns corespunzător la provocările actuale”, a subliniat Jablonska.
Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a avut o intervenție în cadrul evenimentului, în care a vorbit despre importanța asigurării măsurilor de protecție a populației. Potrivit lui Spatari, măsurile de protecție, în contextul pandemiei, au fost foarte modeste. Ministrul a vorbit despre faptul că autoritățile lucrează la un plan de măsuri de protecție a populației care vizează subvenționarea șomajului tehnic, subvenționarea zilelor libere acordate părinților ai căror copii nu merg la școală din cauza restricțiilor pandemice, sub-venționarea zilelor libere acordate de angajatori pentru vaccinare, subvenționarea salariaților care au un program de muncă redus.
În cadrul discuțiilor, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a spus că sindicatele din Republica Moldova mizează foarte mult pe asistența UE în implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere, care prevede importanța respectării standardelor internaționale ale muncii și asigurarea unui trai decent. Sainciuc a subliniat că drepturile și garanțiile salariaților nu pot fi reduse, de asemenea, nu trebuie prejudiciate drepturile organizațiilor sindicale. Totodată, a punctat el, modificările care urmează să fie operate în legislația muncii, despre care se discută în ultima perioadă, trebuie să se facă în strictă corespundere cu standardele internaționale.
La rândul său, Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, a subliniat necesitatea acordării de stimulente mediului de afaceri, afectat masiv de criza pandemică. De asemenea, el s-a arătat deschis în implicarea patronatului la procesul de dezvoltare a dialogului social, pentru a găsi un echilibru între necesitățile mediului de afaceri și doleanțele reprezentanților sa-lariaților.
Participanții la cea de-a opta reuniune a Platformei Societății Civile UE-Moldova au adoptat o Declarație în care cer Guvernului Republicii Moldova să îm-bunătățească procesul de negocieri colective prin reluarea ac-tivității Comisiei Naționale pen-tru Consultări și Negocieri Colective.
Totodată, membrii Platformei cer autorităților moldovenești să majoreze salariul minim pe țară, care să constituie cel puțin 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, conform cerințelor Cartei Sociale Europene revizuite.
De asemenea, s-a atras atenția asupra carențelor din sistemul unitar de salarizare, care urmează a fi depășite, și asupra adoptării unui plan de măsuri privind combaterea economiei informale și îmbunătățirii situației în domeniul securității și sănătății în muncă.
Participanții la reuniune au salutat faptul că Republica Moldova și Organizația Internațională a Muncii au semnat un nou Memorandum de Înțelegere, care stabilește vectorii pentru dezvoltare durabilă și muncă decentă pentru anii 2021-2024, fixați în noul Program de Țară privind Munca Decentă.
Reamintim că Platforma So-cietății Civile UE-Moldova este unul dintre organismele instituite în cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Această platformă permite organizațiilor societății civile ale ambelor părți să monitorizeze procesul de punere în aplicare și să elaboreze recomandări adresate autorităților relevante ale celor două părți.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM