3 October 2024
Chisinau
Social

Problemele și prioritățile din educație, discutate de sindicaliști cu guvernanții

Loading
Social Problemele și prioritățile din educație, discutate de sindicaliști cu guvernanții
Problemele și prioritățile din educație, discutate de sindicaliști cu guvernanții
Vocea poporului

Lipsa cadrelor didactice, a tine­rilor specialiști, îmbătrânirea pro­fesorilor, salariul mizer, propunerile sindicatelor de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, menite să înlă­ture inechitățile și carențele existen­te și să îmbunătățească situația la capitolul salarizarea angajaților, dar și multe alte chestiuni au fost discu­tate, în cadrul unei ședințe a activu­lui sindical al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).

La această reuniune au participat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, Marcel Spatari, minis­trul Muncii și Protecției Sociale, pre­cum și Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Potrivit președintelui FSEȘ, Ghe­nadie Donos, pe parcurs s-au adu­nat mai multe probleme la care sindicaliștii au dorit să audă un răs­puns. De altfel, liderul sindical ne-a spus că toate aceste probleme sem­nalate de cadrele didactice au fost inserate și într-un document aparte, care a fost expediat încă în 2018 autorităților, însă de atunci se tot discută, fără vreun rezultat palpabil.

„Cu regret, modul în care sunt soluționate aceste probleme nu ne încântă.  Unele decizii se iau uni­lateral, fără a consulta sindicatele, deși avem stabilit un dialog social. Au apărut multe elemente neclare, care ar trebui explicate și la care așteptăm un răspuns. Nu contează de care, fie negativ sau pozitiv, dar să avem o reacție, pentru că, din pă­cate, de cele mai dese ori rămânem fără răspuns”, a declarat Ghenadie Donos.

Pe de altă parte, responsabilii din domeniu spun că depun efor­turi maxime ca să rezolve cât de cât aceste probleme și dau vina, în mod tradițional, pe lipsa de finanțe.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale este alături de toți salariații cu venituri mici din această țară. Noi promovăm creșterea salariului minim în sectorul bugetar. În anul trecut, acesta era de 2200 de lei, acum este de 3500 de lei. Planificăm creșterea lui la peste patru mii. În domeniul educației, la fel ca și în multe alte sectoare, salariile sunt într-adevăr destul de mici. Încercăm să com­pensăm cu ajutoare financiare supli­mentare. Mă refer și la acei trei mii de lei pentru bugetarii cu un venit mai mic de 15 mii de lei. Acum avem bugetul de care dispunem și atăt ne permitem. Cu siguranță, Ministerul Finanțelor caută cum să eficientizeze cheltuielile publice ca să avem și o creștere substanțială a salariilor de la 1 ianuarie, pentru că, în mod normal, salariile trebuie să crească.

 

Unele decizii se iau unilateral, fără a consulta sindicatele, deși avem stabilit un dialog social

 

Bineînțeles că nu este suficient, este loc de mai bine, dar asta se va întâmpla treptat”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

La rândul său, ministrul Educației și Cerce­tării, Anatolie Topală, recunoaște că este prea puțin suportul pe care îl oferă autoritățile acestui domeniu, dar spune că problema nu ține doar de aspectul financiar.

„Numărul de studenți nu foarte mare la facultățile pedagogice arată că măsurile luate de autorități nu sunt suficiente, dar, totuși, sunt niște stimulente pentru această categorie de tineri specialiști, pe care nu le au alții. Nu cred că doar prin astfel de stimu­lente pot fi motivați tinerii să vină în acest domeniu. Aceasta este o profesie deosebită, trebuie să ai vocație și să-ți placă să fii profe­sor. Sunt mai multe elemente cărora ar trebui să le acordăm atenție încă din timpul școlii, în educația copiilor, pentru ca să facem să le fie dragă această profesie și să o îmbrățișeze la maturitate”, a conchis Anatolie Topală.

Anul curent de studii a început cu peste 2100 de locuri vacante de profesori și educa­tori, în școlile și grădinițele din țară.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand