
Foto: vocea.md
Pe parcursul anilor 2010–2015, Sindicatul Educației și Științei din municipiul Bălți s-a dezvoltat şi a devenit o structură sindicală colegială, transparentă, solidară şi constructivă. Rezultatele obţinute dovedesc că dialogul social este cea mai reuşită cale de rezolvare constructivă a oricărei probleme în domeniul relaţiilor de muncă, de promovare şi realizare a politicilor economice şi sociale. Principiul colaborării cu organele centrale şi locale a stat la baza activităţii SEȘ, în care s-au trasat câteva direcţii strategice, printre care recrutarea membrilor de sindicat la nivel teritorial și consolidarea organizaţiilor sindicale primare.
Marea problemă – micșorarea claselor liceale
Iurie Roşca este preşedinte al Consiliului municipal al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din Bălţi de trei ani. În mun. Bălţi sunt 21 de instituţii de învăţământ în care activează 1126 de angajaţi dintre care 900 sunt membri de sindicat. Problema prioritară este micşorarea numărului de copii în instituţiile liceale.
„Bucură faptul că clasele preşcolare sunt în creştere: dacă, în anul 2008, erau 5799 de copii, apoi în 2013, numărul lor a fost de 6472. În problema ce ţine de condiţiile de muncă, desigur, mai avem multe de făcut. La şedinţele Biroului Executiv, cu participarea reprezentanților organizaţiilor primare, s-a decis să întoarcem colectivelor de pedagogi 50% din suma cotizaţiilor de membru de sindicat. Mijloacele financiare ale Consiliului municipal al SEŞdin Bălţi sunt utilizate pentru acordarea ajutorului material profesorilor, desfăşurarea activităţilor organizatorice etc. Activitatea prioritară a SEŞrămâne protejarea drepturilor şi a intereselor profesionale ale colectivelor de muncă. De asemenea, Consiliul se va strădui şi în continuare să asigure un trai decent tuturor angajaţilor din domeniu.
![]() |
Remunerarea rămâne o problema prioritară |
Potrivit preşedintelui Asociației Bălți a Sindicatului Învăţământ şi Educaţie „VIITORUL”, Efim Ivas, pe parcursul anilor s-au depus toate eforturile pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale membrilor de sindicat. În cadrul adunărilor de dare de seamă şi alegeri, desfăşurate în organizaţiile primare, au fost expuse mai multe propuneri şi obiecţii critice, dar problema prioritară şi cea mai dureroasă este remunerarea muncii a personalului tehnic din şcoli şi grădiniţe (dădace, femei de serviciu, paznici, surori medicale ş. a.). Apare întrebarea: cine poate să traiască doar cu o mie de lei lunar, când coşul minim de consum pe ţară constituie 1600 de lei? Solicităm, pe această cale, organelor abilitate de a majora salariile acestei categorii de angajaţi. O altă problemă abordată frecvent este instruirea liderilor de sindicat. În ţara noastră nu există nici o instituţie care ar pregăti asemenea cadre.
Igori Poștari activează de mai bine de 19 ani în funcţie de profesor şi director al Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare”. „Cu sindicatele colaborăm în permanență, în mod colegial și eficient. Ne bucură faptul că sindicatele ne susțin la cel mai înalt nivel. În ceea ce privește condițiile de muncă, desigur, mai sunt multe probleme de soluţionat. Instituția de învățământ își onorează toate obligațiile stipulate de legislație”, a afirmat Igor Poștari.