
Foto: vocea.md
Experţii Centrului de Cercetări Demografice al Academiei de Ştiinţe din Moldova prognozează că, în 2035, numărul nou-născuţilor ar putea fi de numai 19 mii, faţă de circa 37 de mii în prezent, dacă rata fertilităţii va rămâne la nivelul actual. Academicianul Gheorghe Paladi a remarcat, la o recentă şedinţă a Comisiei naţionale pentru populaţie şi dezvoltare, că, în ultimii ani, numărul de naşteri este în scădere.
Ameliorarea situaţiei privind sănătatea reproductivă are loc cu dificultăţi, ceea ce agravează problemele societăţii şi are consecinţe negative asupra comportamentului demografic al întregii populaţii. De aceea, păstrarea fiecărei sarcini dorite trebuie să fie obiectivul principal al politicii sociale şi al medicinei reproductive, a apreciat academicianul.
Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chiriac, a opinat că Guvernul trebuie să iniţieze un program de ameliorare a sănătăţii reproductive prin campanii de profilaxie, cu investigaţii medicale etc.
![]() |
Sindicatele, împreună cu întreaga societate, sunt alertate de problemele legate de viitorul naţiunii |
„Sindicatele vor cere Guvernului să-şi onoreze pe deplin angajamentele asumate prin diferite programe de protecţie social-economică a tinerilor şi să favorizeze atragerea acestora în câmpul muncii. În caz contrar, nu vom mai şti câtă populaţie va avea ţara noastră peste 20-25 de ani”, a subliniat Petru Chiriac.
Pe de altă parte, Olga Gagauz, şefă a Centrului de cercetări demografice al AŞM, a relevat că în ţara noastră bătrâneţea este percepută ca o vulnerabilitate şi excluziune socială, accentuată odată cu înaintarea în vârstă. Totodată, persoanele în etate se confruntă cu posibilităţi limitate de satisfacere a necesităţilor vitale, acces redus la serviciile de sănătate, dificultăţi la procurarea medicamentelor, servicii sociale subdezvoltate etc.
Vicepremierul Tatiana Potâng, preşedinta comisiei sus-menţionate, a chemat în context la responsabilizare şi identificarea unor soluţii, care să fie transpuse în programe şi politici publice de diminuare a acestor tendinţe negative.