Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională privarea de indemnizaţia de maternitate a mamelor fără loc de lucru, care au demisionat în timpul sarcinii. Astfel, curtea a statuat că prevederile privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale tratează divergent diferite categorii de mame în perioada pre și postnatală.
În argumentarea sa, curtea a menționat că aceste condiții creează o atitudine inechitabilă între soțiile care nu au lucrat deloc și cele care au lucrat parţial în ultimele nouă luni premergătoare concediului de maternitate. Deși, în ziua nașterii, cele două categorii de mame au același statut, de persoane întreținute, legislația prevede retribuție socială doar pentru soțiile șomere pe toată durata celor nouă luni de sarcină.
În context, curtea a subliniat că tratamentul diferențiat instituit pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la egalitate, dreptul la asistență și protecție socială și protecția familiei.
De asemenea, Curtea a reiterat că deşi statul beneficiază de o amplă marjă de apreciere în domeniul securităţii sociale şi, prin urmare, este în drept să extindă protecţia socială a mai multor categorii de persoane, acesta este obligat să asigure un tratament echitabil între toate categoriile beneficiare de indemnizaţie de maternitate.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.
Sesizarea a fost depusă la CCM în cadrul unei excepții de neconstituționalitate de către avocatul reclamantei, într-un litigiu care se află pe rol la Judecătoria sectorului Centru al capitalei.
În luna februarie s-a împlinit un an de la adoptarea Hotărârii CCM, în baza căreia judecătorilor, avocaților şi cetățenilor care au dosare pe rol le-a fost oferit dreptul să
sesizeze Curtea Constituțională în privinţa excepţiilor de neconstituţionalitate.
În cazul examinat, reclamanta a fost angajată în câmpul muncii în cele nouă luni premergătoare concediului de maternitate, însă la câteva luni până la naștere, ea a demisionat. Aceasta a pretins că neacordarea indemnizației de maternitate (din mărimea salariului soțului) constituie un tratament discriminatoriu în raport cu mamele care nu activează în general pe parcursul acestor nouă luni și beneficiază de acest drept.
Fiind solicitată de ziarul „Vocea poporului”, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, a relevat, în context, că decizia Curții s-a referit la prevederile ce țin de soția aflată la întreținerea soțului.
„Acest lucru este prevăzut de Legea 289 privind indemnizațiile de incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. În conformitate cu legea respectivă, de indemnizație de maternitate pot beneficia femeile salariate, soțiile aflate la întreținerea soților salariați și persoanele beneficiare de ajutor de șomaj. În cazul dat, legea prevede în felul următor: soția se consideră ca aflată la întreținerea soțului dacă pe parcursul a nouă luni premergătoare acordării concediului de maternitate nu a avut statut de persoană asigurată sau și-a pierdut statutul de asigurat din motive ce nu i se pot imputa (art. 86, alin. (1), lit. b), c), d), f), x) şi y) din Codul muncii)”, a relevat Polina Fisticanu. Dânsa a adăugat că Codul muncii se referă la situații când persoana fie a rămas fără loc de lucru pentru că au fost reduse statele de personal, a fost lichidată unitatea, a fost constatat faptul că salariatul nu corespunde funcției din motive de sănătate. La faptele respective se mai adaugă refuzul salariatului de a fi transferat la o altă muncă din motive de sănătate, dacă a refuzat să fie transferat în altă localitate, în legătură cu permutarea unității în localitatea respectivă etc.
Însă, în cazul femeilor care în perioada de nouă luni până la acordarea concediului de maternitate au fost concediate din alte motive decât cele menționate, și-au depus demisia sau în cazul în care contractul se încheia anterior perioadei în care persoana atingea 30 de săptămâni de sarcină, acestea nu se considerau soții aflate la întreținerea soțului și nu beneficiau de indemnizația de maternitate.
Astfel, Curtea Constituțională a înlăturat această discordanță. Ar fi bine ca toate mamele și soții lor să-și cunoască drepturile. Sindicatele depun eforturi considerabile în acest sens, ne străduim să-i informăm pe sindicaliști inclusiv prin rubricile susținute în „Vocea poporului”, a conchis Polina Fisticanu.