2 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Principiul tripartismului în activitatea OIM

Loading
Cetăţeanul şi legea Principiul tripartismului în activitatea OIM
Principiul tripartismului în activitatea OIM
labourbeat.org

Ce constituie principiul tripartismului în activita­tea Organizației Internaționale a Muncii și care este funcția acestui principiu?

Maria Demidov, Chișinău

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Principiul tripartismului în activitatea Organizație Internaționale a Muncii a fost promovat încă de la înființarea acestei instituții, în 1919. Adevărul este că Organizația Internațională a Muncii a intuit încă de la primele sale manifestări importanța deosebită a conlucrării organizațiilor sindicale, patronatului și guvernelor în ve­derea identificării celor mai eficiente modalități de realizare a justiției sociale.

Tripartismul constituie principiul fundamental sau, cum i se mai spune, „coloana vertebrală” a acestei importante organizații internaționale.

Este de subliniat faptul că Organizația Internațională a Muncii este unica organizație internațională la activitatea căreia participă nu numai reprezentanții guvernelor, dar și reprezentanți ai salariaților și ai angajatorilor. Astfel, ea se caracterizează prin structura sa tripartită, practic, a tuturor organelor deliberative ce o compun. Este ceea ce diferențiază acest organism față de orice altă organizație internațională de drept public.

Este important de menționat și faptul că ideea conlucrării sin­dicate-patronat-guvern este ridicată la rang de principiu, ea a fost confirmată și prin Declarația de la Philadelphia din 1944 cu privire la scopurile și obiectivele Organizației Internaționale a Muncii.

Declarația fundamentează ideea de cooperare și dialog susținut al reprezentanților celor trei părți ce intră în structura Organizației Internaționale a Muncii, în vederea promovării binelui comun.

 

OIM este unica organizație internațională la activitatea căreia participă nu numai reprezentanții guvernelor, dar și ai salariaților și ai angajatorilor

 

Tripartismul are funcția de a crea premisele acceptării și aplică­rii pe plan național a normelor și măsurilor adoptate în comun de părțile interesate, de a evita luarea unor decizii în spirit îngust, teh­nocratic sau fără o înțelegere. Organizația Internațională a Muncii emite principii de bază, care sunt esențiale de urmat de către statele membre (în măsura în care instrumentele sale normative sunt ratifi­cate la nivel național). Ea promovează tripartismul ca instrument de realizare a dialogului social, dar, concomitent, asigură și modalitățile de control specifice.

În acest spirit, în 1971, Conferința Internațională a Muncii a adop­tat Rezoluția prin care solicita analiza tuturor măsurilor necesare pentru ca structurile tripartite să cuprindă o gamă cât mai complexă de activități.

În 1976, prin Convenția nr. 144 (ratificată de R. Moldova prin Ho­tărârea Parlamentului nr. 593-XIII din 26.09.1996) și Recomandarea nr. 152, principiul tripartismului a căpătat o nouă confirmare, instituindu-se consultări tripartite naționale destinate să promoveze pu­nerea în aplicare a normelor Organizației Internaționale a Muncii.

Accentuăm, în acest context, faptul că în convențiile și reco­mandările Organizației Internaționale a Muncii, de regulă, se pre­cizează că o serie de probleme ale muncii și ocrotirii ei se stabi­lesc prin convențiile colective, ca rezultat al negocierilor realizate între organizațiile sindicale și cele patronale la nivel național. Ast­fel de explicații se regăsesc, spre exemplu, în: Convenția nr. 132 cu privire la concediile anuale remunerate (ratificată prin Hotărârea Parlamentului nr. 1330-XIII din 26.09.1997); Convenția nr.155 privind securitatea și igiena muncii și mediul de muncă (prin Hotărârea Par­lamentului nr. 755-XIV din 24.12.1999) și altele.

În cadrul tripartismului, pe de o parte, reprezentanții guverna­mentali trebuie să fie arbitri între partenerii sociali, iar, pe de altă parte, guvernelor le revine, în ultimă instanță, răspunderea pentru ratificarea și aplicarea convențiilor Organizației Internaționale a Muncii.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand