28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Primul Târg al locurilor de muncă pentru persoane cu nevoi speciale

Loading
Без рубрики Primul Târg al locurilor de muncă pentru persoane cu nevoi speciale
Primul Târg al locurilor de muncă pentru persoane cu nevoi speciale

 

 

targ-a-locurilor-de-munca

Foto: vocea.md

La Chișinău, a fost organizat primul Târg al locurilor de mun­că pentru persoanele cu dizabili­tăţi. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova în parteneriat cu Agen­ţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a municipiului Chişinău, cu alte organizaţii și instituţii. Persoane în cărucior cu rotile sau cele care au deficiențe de vorbire și auz au venit la târg cu speranța că o să găsească locul de muncă potrivit și să nu mai depindă de alocațiile de invaliditate oferite de stat.

 

La târg au participat 25 de agenți economici din Chişinău, care au propus peste 600 de lo­curi vacante din diferite domenii de activitate ale economiei na­ţionale, precum şi instituţii de învăţământ, centre de formare profesională, ONG-uri.

Mulți dintre cei care au vizitat târgul au plecat acasă dezamăgiți, fiindcă, în opinia lor, au fost mai multe locuri pentru muncitori decât pentru persoane cu studii superioare.

O bună parte dintre vizitatori se deplasau în cărucior cu ro­tile. Mulți au venit fiind ajutați de prieteni. „Mereu am încercat să mă angajez, dar nu am reușit. Patronii nu doresc probleme în plus, adică să mă asigure cu ram­pă de acces și să-mi creeze alte condiții minore pentru a putea veni zilnic la serviciu. Astăzi sper că îmi voi găsi un loc de muncă. Vreau un loc stabil de muncă”, a menționat Mihai, un tânăr de 30 de ani, care se deplasa în căru­cior rulant.

„Am depus mare efort să învăț, dar acum, se vede, e mult mai greu să-mi găsesc un loc de mun­că. Am studii superioare. Vreau să lucrez în domeniul turismu­lui”, a menționat Alisa, o tânără care, de asemenea, are probleme cu aparatul locomotor.

Cei mai mulți dintre angajato­rii care au venit cu oferte la târg au deja în colectivele de muncă persoane cu dizabilități și sunt mulțumiți de munca prestată de aceștia. „Avem în jur de 10 persoane cu dizabilități care lu­crează. Mai mult, acestea sunt foarte responsabile. As­tăzi, am venit cu 30 de oferte de locuri vacante pentru postul de cusăto­rese, femeie de serviciu la călcat haine și pentru alte lucruri simi­lare. Persoanele sunt angajate ca și toți ceilalți. Sperăm să-i putem ajuta astăzi noi pe ei și ei pe noi”, spune Natalia, reprezentantă a unei fabrici de confecții.

Reprezentanta altei companii, Veronica Pâslari, căuta persoane fără deficiențe în vorbire pentru a putea fi angajate în calitate de vânzător la telefon.

Potrivit datelor oficiale, în ţara noastră sunt peste 180 de mii de oameni cu cerinţe speci­ale, aproape 18 mii dintre care sunt copii de până la 18 ani. „În ceea ce privește angajarea, datele oficiale ne arată că 42% dintre peroanele cu dizabilități sunt ocupate. Ocuparea înseam­nă că are un contract de muncă la o companie sau este ocupată pe cont propriu, are o afacere, iar cel mai important este că are venituri”, spune Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand