
Foto: vocea.md
Ca urmare a deciziei Comitetului de Femei al Consiliului Regional Paneuropean din cadrul ITUC, solicitarea CNSM vis-à-vis de încorporarea Consiliului de Femei din cadrul CNSM în campania „Decizii pentru viaţă” a fost aprobată în acest semestru. Iniţiativa respectivă a fost făcută cu scopul de a integra Consiliul de Femei în campania sus-menţionată.
Aşadar, în perioada 25-26 noiembrie 2014, a avut loc prima etapă a campaniei prin organizarea unor întrevederi cu tinerele femei implicate în munca de organizare şi negociere a contractelor colective de muncă, din șapte raioane ale ţării, precum şi cu membrele Consiliului de Femei din cadrul CNSM. De fapt, această campanie a luat startul în anul 2009 şi a fost organizată în unele ţări din spaţiul CSI: Belarus, Ucraina, Georgia şi altele. Obiectivul acestei întruniri a constat în prezentarea campaniei ca atare şi conceperea planului de acţiuni pentru realizarea acestuia. Această acţiune a întrunit 25 de participante, având la bază criteriile de promovare propuse de PERC, luând în calcul că cel puţin 50% din participante să aibă vârsta mai mică de 35 de ani. Şedinţa a fost ghidată de doi experţi internaţionali: Olga Nicolae, reprezentantă a ITUC-PERC, şi Maria Tsirantonaki, angajată a Departamentului egalitate de şanse al ITUC. Timp de o zi şi jumătate, lucrările s-au desfăşurat intens. Toate participantele au fost mobilizate în discuţii interactive, lucrând în grupuri şi elaborând rapoarte, ca mai apoi să-şi contureze obiectivele principale în realizarea acţiunilor stipulate.
Au fost identificate problemele-cheie cu care se confruntă femeile la locul de muncă. Într-un cuvânt, această acțiune nu e altceva decât o campanie de organizare a femeilor tinere, ranforsând puterea femeilor, pentru ca ele să fie în stare să-şi puncteze provocările la locul de muncă, să ia decizii ce ţin de cariera lor. Dar cel mai important e că acţiunile din această campanie trebuie să acopere respectarea drepturilor femeilor tinere, ameliorarea condiţiilor de muncă, punând accentul pe relevanţa de sindicalizare pentru femeile tinere. Altfel spus, campania trebuie să dea rezultate referitor la majorarea efectivului sindical al CNSM.
Anume prin promovarea acestei campanii, CNSM va avea rolul de coordonator pentru regiunile selectate. La evaluarea întrevederii, au fost stabilite trei tematici: protecţia maternităţii, eliminarea practicilor de discriminare şi promovarea tinerelor femei la posturile de conducere. Ar fi bine ca participantele tinere să fie implicate în procesul de negociere a contractelor colective de muncă.
De asemenea, această campanie va servi drept punct de reper și de informare privind avantajele de sindicalizare. Mesajul principal al acestei campanii e ca femeile să fie în stare să ia decizii, să asimileze informaţia ce ţine de apărarea drepturilor la locul de muncă, de a se afilia la un sindicat.
După prima etapă din campanie, urmează să se stabilească detaliile logistice. Acest lucru va demara la începutul anului 2015.
Nina ZGHIBARŢĂ,
şefa Departamentului relaţii internaţionale al CNSM