Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Prestarea muncii în caz de pericol pentru sănătate sau viață
Condițiile de muncă prevăzute în contractul individual de muncă nu corespund normelor de securitate și sănătate în muncă. Care sunt drepturile salariatului în asemenea caz?
Alexei Furdui, Chișinău
În cazul neasigurării de către angajator a unor condiții normale de muncă, salariatul are dreptul să refuze prestarea muncii la apariția unui pericol pentru viața sau sănătatea sa, iar angajatorul este obligat să-i acorde salariatului un alt lucru, până la înlăturarea pericolului respectiv.
Refuzul salariatului de a presta munca în caz de apariție a unui pericol pentru viața sau sănătatea sa nu atrage după sine răspunderea disciplinară.
În asemenea caz, salariatul are dreptul la suspendarea contractului individual de muncă (art. 78 alin. (1) din Codul muncii), precum și la demisie, în termen redus, adică în termenul indicat în cererea de demisie a acestuia (art. 85 alin.(2) din Codul muncii).
Limitarea muncii în cadrul turei continue
La întreprinderea în care activez am fost preavizat că, începând cu luna martie a anului viitor, vom lucra în tură continuă. Ce mai înseamnă și aceasta și când se aplică aşa ceva?
Mitrofan Arnăut, Chişinău
Munca în tură continuă este o formă specifică de desfăşurare a procesului de muncă în afara localităţii în care domiciliază salariaţii, în cadrul căreia nu poate fi asigurată revenirea lor zilnică la locul permanent de trai.
Totodată, munca în tură continuă, conform alin. (1) al art. 317 din Codul muncii, se aplică atunci când locul de executare a lucrărilor este situat la o distanţă considerabilă de sediul angajatorului, în scopul reducerii termenelor de construcţie, reparaţie sau reconstrucţie a obiectivelor cu destinaţie industrială, socială sau de altă natură.
Unele particularităţi ale reglementărilor legale cu privire la munca în tură se referă la limitarea muncii în tură, la regimul de muncă şi de odihnă a salariaţilor în cadrul turei continue etc.