
Foto: vocea.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a organizat, pe 26-27 mai, în oraşul Soroca, un seminar de instruire a preşedinţilor consiliilor interramurale teritoriale ale sindicatelor.
Scopul acestei întruniri a fost realizarea unui dialog direct între conducerea Confederaţiei şi reprezentanţii săi în teritoriu, informarea reciprocă despre rezultatele activităţii CNSM şi, respectiv, a consiliilor interramurale în vederea protecţiei social-economice a membrilor de sindicat.
„Tematica reuniunii este una foarte importantă și oportună, aceasta fiind printre preocupările de bază ale consiliilor interramurale teritoriale ale sindicatelor, dar și pentru CNSM. Conlucrarea cu CITS este o necesitate care a devenit un principiu al activităţii organelor sindicale naţionale”, a menţionat Oleg Budza, preşedintele CNSM, la deschiderea seminarului.
Evenimentul a început cu discuţii privind activitatea consiliilor interramurale. Preşedinţii CITS au făcut un schimb de opinii, au adresat mai multe întrebări şi au lansat propuneri în vederea eficientizării activităţii structurilor pe care le conduc.
Totodată, în cadrul întrunirii, specialiștii CNSM au vorbit despre un șir de aspecte ce țin de activitatea Confederației.
Rolul sindicatelor în procesul de asociere la UE
Astfel, Ana Moldovanu, şef al Departamentului protecţie social-economică din cadrul CNSM, a relatat despre modul de realizare a revendicărilor înaintate Parlamentului şi Guvernului de către Confederaţie în cadrul parteneriatului social.
O prezentare la tema „Mişcarea sindicală şi valorile europene: rolul sindicatelor în procesul de armonizare a Legislaţiei muncii şi securităţii sociale Uniunea Europeană – Republica Moldova” a făcut Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM. Subiectul a provocat mai multe discuţii contradictorii privind locul şi rolul sindicatelor în procesul de asociere la Uniunea Europeană.
Despre asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă a salariaţilor, constituirea, organizarea şi funcţionarea comitetului pentru acest domeniu, informarea, consultarea şi sensibilizarea activului sindical în problemele respective, a vorbit Elena Carchilan, şef al Inspectoratului Muncii al CNSM.
Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al CNSM, s-a referit la aspectele juridice ale contractelor şi convenţiilor colective de muncă şi acţiunile sindicatelor în asigurarea respectării lor.
La seminar au participat pre-ședinți ai CTIS, conducerea CNSM,șefi de departamente din cadrul Confederației, precum și reprezen-tanți ai administrației publice lo-cale din raionul Soroca.
Departamentul organizare,
educaţie şi informare al CNSM