În contextul reformei Guvernului şi a administraţiei publice centrale, mai mulţi salariaţi de pe la ministere au fost preavizaţi, zilele trecute, sub semnătură, în legătură cu reducerea funcţiilor exercitate de ei. Potrivit Codului muncii, după expirarea termenului de preavizare de două luni, salariaţii care nu vor fi transferaţi la alte locuri de muncă în cadrul aceloraşi unităţi vor fi concediaţi.
Premierul Pavel Filip a declarat anterior că în unele instituţii reducerile de personal vor depăşi chiar şi 50 la sută. La următoarea etapă, acelaşi exerciţiu va fi făcut şi cu agenţiile guvernamentale.
Conform informaţiilor publicate de Guvern, după optimizare, în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează să activeze 105 salariaţi din 210, în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – 100 din 198, în Ministerul Economiei și Infrastructurii – 155 din 311. Totodată, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului vor rămâne 121 din cei 219 angajaţi, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene – 135 din 178, iar la Ministerul Afacerilor Interne – 93 din 158. De asemenea, la Ministerul Justiției vor fi 90 de salariaţi, la Ministerul Apărării – 61 din 99 şi la Ministerul Finanțelor – 298 din 540.
Reprezentanţii CNSM au cerut Parlamentului şi Guvernului ca măsurile de realizare a reformei administraţiei publice să se sprijine, în primul rând, pe principiul oportunităţii, echităţii sociale şi apărării drepturilor şi intereselor legitime ale salariaţilor supuşi disponibilizării. Totodată, ei au solicitat să fie identificate măsurile de rigoare şi instrumentele juridice care ar asigura în măsură deplină respectarea procedurii de disponibilizare a salariaţilor şi realizarea tuturor drepturilor şi garanţiilor de muncă ale acestora.