Cetățenii ar putea fi obligați să poarte acte de identitate în spațiul public, iar cei care nu se vor conforma ar putea fi amendați. Propunerea vine din partea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și este inclusă într-un proiect transmis Guvernului pentru examinare.
Actul de identitate ar trebui purtat nu doar în perioada stării de urgență, așa cum au cerut anterior autoritățile, dar în permanență. Autoritățile își argumentează propunerea prin necesitatea de a exclude reținerea excesivă a persoanelor în scopul identificării lor.
Inițiativa este salutată, dar și criticată de unii cetățeni. În special, dacă ar fi vorba de amenzi în caz de nerespectare.
„Eu am fost în Grecia, în Bulgaria, în România, și peste tot actul de identitate trebuie să-l ai mereu asupra ta. Și nu doar pașaportul – faci copie și îl porți cu tine. Cred că este corect, pentru că, dacă se întâmplă ceva cu tine, niște situații neplăcute, e mai ușor să fii identificat”, ne spune un chișinăuian.
Amendați pentru nerespectarea regulii
Nerespectarea acestei legi arurma să fie sancționată cu amendă de la 6 la 12 de unități con-venționale, adică de la 300 până la 600 de lei, lucru un pic exagerat, cred oamenii.
„Amenda nu prea cred că este necesară. Deja e responsabilitatea fiecărui cetățean să poarte actul de identitate. Cred că acesta ar trebui mai întâi avertizat și la a doua încălcare, logic, să i se dea o sancțiune”, ne spune Vasile Dulghier din Chișinău.
Totodată, unii oameni sunt categoric împotriva acestei iniția-tive. „Cred că nu e corect”. „De ce?” „Pentru că cum poți să porți buletinul de identitate toată ziua în buzunar? Nu e imposibil, dar eu cred că nu e comod. L-am putea pierde mai ușor. Să admitem că în oraș e mai ușor, dar la țară, unde oamenii au treabă prin sat, câmp. Să porți cu tine mereu buletinul? Nu mi se pare logic. Dacă ar fi să ne permită cu o copie a lui, ar mai fi ceva. Ai mers și ți-ai făcut câteva și le porți. Trebuie să se stabilească bine aceste momente”, adaugă alți chișinăuieni.
În prezent, oamenii sunt obli-gați să prezinte, la cerere, actul de identitate persoanelor oficiale din autoritățile competente și să comunice fără întârziere instituțiilor abilitate despre pierderea, furtul, deteriorarea sau găsirea unui act de identitate. Noile reguli ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2022, dacă vor fi aprobate de Guvern, votate în Parlament și promulgate de președintele țării. Reamintim că și Comisia Națională de Sănătate Publică a decis, la începutul lunii octombrie, ca, în perioada stării de urgență, toți titularii actelor de identitate, cu excepția minorilor, să dețină asupra lor un act de identitate sau o copie a unui act de identitate în format digital, în timpul aflării în spațiile publice, inclusiv în mijloacele de transport.
Pedeapsă mai dură pentru vitezomani
O altă modificare la Codul contravențional care se regăsește într-un proiect transmis Guvernului pentru examinare se referă la sancțiunea mai dură care ar urma să fie aplicată unui șofer care depășește cu peste 40 km/h viteza de circulație admisă pe un anumit sector de drum. Aceștia ar putea fi privați de dreptul de a conduce pentru o anumită perioadă, chiar după prima încălcare.
În prezent, toți șoferii care depășesc viteza admisibilă de cir-culație cu 40 km/h sau mai mult sunt sancționați la fel, cu amendă de până la 1800 de lei și cinci puncte de penalizare. Conform proiectului, din anul 2022, dacă se vor aproba modificările, ar putea apărea noi divizări după nivelul de depășire a vitezei limită, dar și sancțiunea de suspendare a dreptului de a conduce mijloace de transport. Mai exact, autorii proiectului propun pedepse mai dure. Este vorba de o amendă mai mare, de punctele de penalizare, dar și de numărul de zile privind suspendarea permisului.