Criza pandemică a schimbat nu numai modul de viață a milioane de oameni, ci și regimul de lucru, metodele de activitate, foarte mulți trecând la munca la distanță. De aceea, digitalizarea locurilor de muncă are un rol important în economiile naționale, chiar și în economia mondială.
În context, Organizația Inter-națională a Muncii a organizat, în perioada 18 octombrie – 18 noi-embrie, o serie de webinare la tema „Standardele internaționale de muncă și platformele digitale de muncă”.
Printre temele webinarelor anterioare se numără: „Rolul platformelor digitale de muncă în transformarea lumii muncii”, „Așteptările și riscurile intelectului artificial în activitatea cu accent pe platforme digitale de muncă”, „Transparența și gestionarea algoritmilor pentru angajați pe platformele digitale de muncă și în afara acestora”.
În cadrul discursurilor, partici-panții la webinare au vorbit despre experiența fiecărei țări în parte la acest capitol. În special, ei s-au axat pe legislația care reglementează domeniul muncii și cum ar trebui să fie racordată aceasta la noile concepte de muncă.
Ultimul seminar, cu genericul „Evaluare, lecții învățate și căi de urmat”, privind platformele digitale de muncă pentru sindicaliștii din Europa de Est, a avut loc recent. La acesta s-a făcut un bilanț și s-au tras concluzii, la el participând experți de la Uniunea Europeană, OIM, organisme sindicale internaționale, CNSM.
Evelin Toth, reprezentă a Centrului Internațional de Formare al OIM, le-a solicitat celor prezenți să vorbească despre modulurile de lucru care se potrivesc mai bine pentru țările lor, ca să știe pe ce să pună accent la următoarele sesiuni. Totodată, ea a relevat că, pe parcursul sesiunilor anterioare, experții au încercat să afle care sunt particularitățile legislației muncii în diferite zone, cum ar fi Europa de Est și Asia Centrală, cum se încheie contractele colective de muncă, ce pot face liderii sindicali pentru a le apăra drepturile angajaților în noile condiții, mai dificile, și cum pot folosi platforma digitală de muncă pentru a înlesni munca sindicaliștilor.
Hannah Johnston, expert la OIM din SUA, a făcut o cercetare în problema respectivă, privind platforma digitală. „Sunt onorată că am fost invitată la acest webinar, ținând seama de activitatea mea în sindicate timp de 10 ani. Chiar acum, la New York au loc greve la care se revendică îmbunătățirea condițiilor de muncă. Activând în cadrul OIM, am susținut întotdeauna sindicatele. În cercetările mele, în sondaje, am analizat situația dindiferite colțuri ale lumii. Prin schimbul de experiență, fiindcă dvs. cunoașteți bine situația de pe loc, putem aduce un plus de valoare în domeniul care ne preocupă pe toți: cum să îmbunătățim situația oamenilor muncii”, a menționat Hannah Johnston.
În încheiere, participanții la webinar au afirmat că informații-le și cunoștințele acumulate la această reuniune online le vor fi de mare folos pe viitor în adoptarea strategiilor în vederea apărării drepturilor muncii, pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate și, în final, pentru sporirea nivelului de trai al cetățenilor.