20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Pionierul industriei autohtone de construcţie a maşinilor şi aparatelor, la 70 de ani

Loading
Без рубрики Pionierul industriei autohtone de construcţie a maşinilor şi aparatelor, la 70 de ani
Pionierul industriei autohtone de construcţie a maşinilor şi aparatelor, la 70 de ani
sa-raut

Foto: vocea.md

În prezent, oamenii au o atitudine diferită faţă de istorie. Însă dacă nu ne cunoaştem istoria, riscăm să nu avem un viitor. Cei care au trecut şcoala de producţie şi viaţă socială la SA „Răut”, care au trăit şi activat în acest colectiv, vor păstra pentru tot­deauna în inimă tradiţiile acesteia. Acum este important să perpetueze valorile create de-a lungul anilor de cei care poartă cu demnitate numele de om al muncii.

 

 

Tineretul de azi nu cunoaşte că Uzina mecanică de stat de reparaţie a motoarelor a fost în­fiinţată pe 29 martie 1944 în oraşul Bălţi. În acel an, activitatea uzinei era orientată spre repararea tehnicii necesare pentru front, dar şi spre fa­bricarea şi reparaţia tehnicii agricole. Cu trecerea timpului, uzina a început să asigure cu inventar agricol necesi­tăţile crescânde ale economiei post­belice a Moldovei.

 

g_social

Cei care nu-şi cunosc istoria, nu-şi vor putea edifica un viitor fericit

 

Numărul muncitorilor creştea. În afară de relaţiile de producţie, au început să apară şi cele de muncă. Pentru soluţionarea problemelor de acest gen, dar şi în scopul realizării altor obiective din faţa colectivului, la începutul anului 1946, în cadrul adunării muncitorilor, a fost creată organizaţia sindicală a uzinei în frun­te cu primul preşedinte al acesteia, А. А. Aleksandrov. Primii membri de sindicat au fost muncitorii uzi­nei, iar în funcţiile principale ale li­derului comitetului sindical intrau asigurarea unor condiţii de muncă şi de viaţă mai mult sau mai puţin de­cente pentru muncitorii de la uzină, organizarea alimentaţiei şi a odihnei. Anume atunci, în cadrul întreprinde­rii a apărut o metodă de pregătire a cadrelor precum patronajul.

 

sa-raut-2

Foto: vocea.md

 

Întreprinderea, unde în anul fon­dării 1944 lucrau doar 35 de munci­tori, a crescut și a ajuns o asociaţie de construcţie a aparatelor cu un număr de angajaţi de peste 10 mii. Uzina se extindea pe noi terenuri, creştea vo­lumul de producţie, erau valorifica­te noi tipuri de aparataje. Colectivul întreprinderii a educat mai multe generaţii de muncitori calificaţi, in­gineri şi specialişti. La întreprindere au fost create Tehnicumul Politeh­nic și Şcoala profesional-tehnică. În gestiunea sindicatului se aflau Pala­tul de Cultură, două cluburi pentru adolescenți, tabăra de întremare a co­piilor «Vostok», două baze de odihnă la Marea Neagră și la Petrușeni etc. De asemenea, activau trei echipe de fotbal, diferite secții de sport.

 

g_social

Noile condiții de activitate au impus modificarea metodelor de lucru ale sindicatelor

 

În prezent, cel mai important lu­cru este executarea întocmai de către angajator a prevederilor contractului colectiv de muncă ce țin de crearea unor condiții acceptabile de lucru și de trai pentru salariați; creșterea și achitarea la timp a salariului; cre­area condițiilor necesare pentru motivarea ulterioară a salariaților membri de sindicat în procesul de reconversie, de sporire a volumului și calității producției fabricate. Din cauza pierderii piețelor de desfacere și, în consecință, a reducerii locuri­lor de muncă, numărul de membri ai organizației sindicale s-a redus practic de 10 ori, însă aceasta oricum rămâne cea mai mare și mai activă organizație în sectorul industrial al țării. La fel ca și pentru întreaga ra­mură, în cadrul acestei entități rămâ­ne actuală problema atragerii tineri­lor la întreprindere. În activitatea lor, și comitetele sindicale, și Consi­liul Federației acordă o atenție spo­rită consolidării relațiilor cu școlile profesional-tehnice. E vorba de interacțiunea atât în domeniul pro­ducerii, cât și în domeniul activității sindicale. Deși a venit cam târziu, decizia Guvernului cu privire la cre­area parcurilor industriale în baza unor întreprinderi mari oferă totuși o șansă de a depăși criza în domeniul industrial, care durează mai bine de 20 de ani.

În numele tuturor organizațiilor membre ale Federației Sindicatelor din Industria Construcției de Maşini şi Aparate şi Învăţământul Profesio­nal de Profil, țin să felicit colectivul întreprinderii cu ocazia jubileului de 70 de ani, urându-le tuturor sănătate de fier, bunăstare în familie, succese în activitate.

 

Iurie Pleșco,

președintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Construcției de Maşini şi Aparate

şi Învăţământul Profesional de Profil 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand