Reformele esențiale bat pasul pe loc în sistemul de sănătate publică. „Estimăm că în 2022 problemele sistemice se vor accentua, iar efectele lor vor deveni și mai presante”. Este una din concluziile publicației „Predicții 2022”, care conține mai multe tendințe și perspective ale anului în curs, realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
Rodica Gramma, expert în politici de sănătate la IDIS „Viitorul”, autoarea capitolului „Perspective pentru sănătatea publică”, menționează că cei mai mulți pacienți (cei mai defavorizați fiind oamenii care locuiesc la sate) rămân a avea acces limitat la serviciile medicale de calitate și în timp util.
Unul din motive este emigrarea continuă a lucrătorilor medicali. Această problemă a fost pusă în discuție de nenumărate ori de către Federația Sindicală „Sănătatea”, care cere guvernării salarii decente pentru lucrătorii medicali, condiții de muncă optime, susținerea tinerilor pentru a rămâne să profeseze acasă, dar să nu plece peste hotare unde li se creează condiții mult mai bune, incomparabile cu ceea ce este în Republica Moldova.
Doar în ultimii cinci ani, sistemul de sănătate publică a pierdut 645 de medici și 2298 de angajați din cadrul personalului medical mediu.
„Abandonarea specialităților medicale în favoarea altor munci, dar și emigrarea lucrătorilor medicali în alte țări au lăsat mai multe instituții medicale fără cadre competente, mai ales în afara capitalei. Pentru mulți pacienți de la sate, din cauza lipsei de cadre medicale la nivel local, asistența medicală urgentă va rămâne singura formă de contact cu personalul medical”, menționează Rodica Gramma.
Vulnerabilitatea economică va afecta și mai mult, în 2022, sănătatea populației. „Pandemia va conteni în timp, dar revenirea la situația de până la ea este una imposibilă. Acum este momentul oportun de a crea sisteme de sănătate rezistente în întreaga lume. Investițiile în medicină și în personalul medical sunt singura modalitate de a preveni viitoarele crize de sănătate la nivel global. Tot ce trebuie să învățăm în urma acestei pandemii este că investițiile făcute acum în sănătate vor salva vieți în viitor”, susține Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „SĂNĂTATEA”.
Iar Omicron, un nou val al pandemiei, crește gradul de surmenare a sistemului de sănătate. „Estimăm că în anul 2022 se va menține riscul epuizării psiho-emoționale a lucrătorilor medicali din sistem, va continua să fie scăzut accesul la serviciile medicale pentru pacienții cu alte maladii decât cei cu infecția Sars-Cov-2 și vor fi necesare resurse financiare suplimentare pentru a face față necesităților unei presiuni în spitale”, menționează experta IDIS.
Din păcate, toți mai mult lucrători medicali suferă de sindromul arderii profesionale. Analiștii, în studiul lor, afirmă, de fapt, ceea ce au menționat anterior sindicatele, care au atras atenția guvernării că lucrătorii medicali lucrează până la epuizare, se îmbolnăvesc atât fizic, cât și psihologic, din cauza efortului prea mare pe care îl depun în activitate.
Este momentul oportun de a crea sisteme de sănătate rezistente în întreaga lume
„În concluzie, putem constata că sănătatea populației este puternic amenințată de disfuncțiile actualului sistem de sănă-tate. Sunt necesare acțiuni urgente pentru cartografierea problemelor teritoriale și sistemice și reformarea serviciilor, dar și a resurselor alocate sănătății publice. Inclusiv este importantă asumarea unor acțiuni coerente pentru asigurarea accesului populației la asistența medicală necesară, în timp util și conform necesităților fiecărui pacient”, a concluzionat Rodica Gramma, expert în politici de sănătate la IDIS „Viitorul”.