Lumea evoluează în ritm alert și ceea ce ieri părea de domeniul imaginației astăzi devine o realitate intrinsecă. Integrarea economică, politică și, nu în ultimul rând, socială au devenit acțiuni logice, necesare, în pofida pandemiei care a răvășit întreaga lume sau războiului care a devastat țara vecină. Ba mai mult, se pare că acestea au servit drept imbold la coeziune, la solidaritate umană.
Evenimentele care au avut loc în ultimul timp în spațiul european, printre cele mai notorii numărându-se cea de-a 110-a Conferință Internațională a Muncii, de la Geneva (Elveția), și cea de-a 18-a ședință extraordinară a Comitetului Executiv al ITUC-PERC, de la Bruxelles (Belgia), la care au participat liderii CNSM, au demonstrat nu numai atașamentul sindicaliștilor noștri la valorile europene, ci și deschiderea organismelor internaționale pentru o conlucrare fructuoasă cu sindicatele din Republica Moldova.
Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a rostit miercuri, 22 iunie, un discurs de la tribuna centrală a celei de-a 18-a ședințe extraordinare a Comitetului Executiv al ITUC-PERC (Consiliul Regional Pan–European al Confederației Internaționale a Sindicatelor), care s-a desfășurat săptămâna aceasta la Bruxelles, Belgia.
Domnia sa a vorbit despre importanța afilierii CNSM la Con-federația Europeană a Sindicate-lor (ETUC), demersurile în acest sens fiind susținute de conducerea ETUC.
Aderarea CNSM la familia sindicatelor europene, la fel de importantă ca și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană
Liderul sindical a precizat că, la ședința Comitetului Confederal al CNSM din 16 iunie curent, președinții centrelor sindicale național-ramurale au accentuat necesitatea afilierii CNSM la ETUC, organizație care are misiunea de a încuraja unitatea europeană, pacea și stabilitatea, permițând salariaților și familiilor acestora să se bucure de drepturi civile, sociale și de angajare, în conformitate cu standardele europene.
Igor Zubcu a subliniat că afilierea la ETUC este un obiectiv strategic important al CNSM, pentru a promova modelul social european, dialogul social, protecția socială, egalitatea de șanse, locurile de muncă de bună calitate și incluziunea socială, implementarea Directivelor Uniunii Europene, armonizarea legislației naționale cu dreptul Uniunii Europene.
Totodată, la ședința extraordinară a Comitetului Executiv al ITUC-PERC, despre intenția de a se afilia la ETUC au comunicat și sindicaliștii din Ucraina. Precizăm că demersurile de afiliere ale sindicatelor din Republica Moldova și Ucraina la ETUC au loc în ajunul Summit-ului Uniunii Europene, care a avut loc în perioada 23-24 iunie. La acest Summit, liderii europeni au discutat despre progresele în ceea ce privește integrarea în UE, provocările generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre acordarea statutului de țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană mai multor state din regiune, inclusiv Republica Moldova și Ucraina.
Anterior, la 7 iunie 2022, la Geneva, Elveția, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a avut o întrevedere cu Luca Visentini, secretarul general al Confede-rației Europene a Sindicatelor, în cadrul celei de-a 110-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii. Părțile au abordat subiecte de actualitate, printre care situația social-economică din Republica Moldova, reformele în domeniul protecției sociale, precum și problemele cu care se confruntă salariații, membri de sindicat.
Confederația Europeană a Sindicatelor este principala organizație sindicală care reprezintă lucrătorii la nivel european. În rolul său de partener social european, ETUC coordonează politicile naționale și sectoriale ale afiliaților săi în chestiuni sociale și economice, în special, în cadrul proceselor instituționale ale UE.
ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa 89 de organizații sindicale, care cuprind peste 45 de milioane de membri de sindicat din 39 de state.