27 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Cînd nu este admisă concedierea salariatului? Protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi severe

Loading
Cetăţeanul şi legea Cînd nu este admisă concedierea salariatului? Protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi severe
Cînd nu este admisă concedierea salariatului? Protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi severe
concediere

Foto: tv3.lt

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Perioade în care nu este admisă concedierea salariatului

 

guestion

În ce cazuri nu se admite concedierea salariatului?

 

Antonina Berghe, Căușeni

 

Potrivit art.86, alin.(2) din Codul muncii,cu excepţia cazului de lichidare a unităţii,nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical,în concediu de odihnă anual,în concediu de studii,în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani,în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani,în peri­oada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti,precum şi în perioada detaşării.

 

Protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi severe

 

guestion

Care este mărimea alocaţiei lunare pentru persoanele cu dizabilități cauzate de catastrofa de la Cernobîl?

 

Veronica Romanescu, Chișinău

 

Potrivit art.9 din Legea privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl nr.909 din 30.01.1992,persoanelor cu dizabilităţi severe imobilizate la pat li se stabileşte o alocaţie lunară pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere în cuantum de 500 de lei lunar. Alocaţia lunară menţionată nu poate fi stabilită în cazul în care persoanele se află la întreţinerea deplină a statului,sunt beneficiare ale serviciului de asistenţă personală ori ale serviciului de îngrijire socială la domiciliu.Mai mult decât atât,potrivit aceluiași articol,persoanelor cu dizabilităţi li se plăteşte anual un aju­tor material unic pentru însănătoşire, în mărime de două salarii medii lunare pe țară, stabilite pentru anul precedent.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand