6 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Perioada de probă și decizia angajatorului. Drepturile sindicatelor în cercetarea accidentelor de lucru

Loading
Cetăţeanul şi legea Perioada de probă și decizia angajatorului. Drepturile sindicatelor în cercetarea accidentelor de lucru
Perioada de probă și decizia angajatorului. Drepturile sindicatelor în cercetarea accidentelor de lucru
cpl.org
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Perioada de probă și decizia angajatorului

 

Doresc să aflu dacă contractul colectiv de muncă poate să conțină angajamente ale angajatorului în vederea motivării deciziei sale privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, deși legea nu îl obligă în acest sens?

Nicolae Mostovoi, Chișinău

 

În primul rând, conținutul și structura contractului colectiv de mun­că sunt determinate de părți. Art. 31 din Codul muncii permite ca în contractul colectiv de muncă să fie prevăzute angajamente reciproce ale salariaților și angajatorului în raport cu cele prevăzute de legislație, însă cu condiția ca acestea să fie determinate de părți.

În cazul în care părțile au convenit să introducă în contractul colec­tiv de muncă angajamente ale angajatorului în vederea motivării deci­ziei privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, acestea vor avea efect juridic, deoarece, în cazul dat, ele nu contravin legislației.

O asemenea prevedere în contractul colectiv de muncă ar putea avea drept scop preîntâmpinarea situațiilor litigioase la unitate. Mai mult decât atât, aceasta chiar se impune sau se încadrează în con­textul prevederilor art. 89 alin. (2) din Codul muncii, potrivit căruia, la examinarea litigiului individual de muncă de către instanța de jude­cată, angajatorul este obligat să dovedească legalitatea și să indice temeiurile eliberării din serviciu a salariatului.

 

Drepturile sindicatelor în cercetarea accidentelor de lucru

 

Care sunt drepturile sindicatelor în cazul depistării în uni­tate a tăinuirii accidentelor de muncă ori a cercetării ne­obiective a acestora?

Mihail Bondari, Chișinău

 

În primul rând, sindicatele au dreptul să participe, în componența comisiilor, la cercetarea accidentelor de muncă și să primească de la angajatori informațiile necesare în acest sens.

În al doilea rând, în cazul în care descoperă că au fost tăinuite ac­cidente de muncă ori acestea nu au fost cercetate în mod obiectiv, sindicatele sunt în drept să ceară conducătorilor acestor unități să ia măsurile necesare, inclusiv suspendarea, după caz, a deciziilor an­gajatorului care contravin legislației, precum și tragerea persoanelor vinovate la răspundere în conformitate cu legislația.

Angajatorii, potrivit art. 386 alin. (5) din Codul muncii, sunt obligați să examineze, în termen de șapte zile lucrătoare de la data înaintă­rii (înregistrării), cerințele sindicatelor și să informeze în scris organul sindical despre rezultatele examinării și măsurile întreprinse pentru înlăturarea încălcărilor depistate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand