20 mai 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Pensionarea, ca o sentinţă dură în raport cu angajaţii din învăţământ

Loading
Cititorii ne scriu Pensionarea, ca o sentinţă dură în raport cu angajaţii din învăţământ
Pensionarea, ca o sentinţă dură în raport cu angajaţii din învăţământ
profesor

Poză simbol

 

Un sfârşit ce pare să împace toate părţile implicate într-o problemă re­latată redacţiei „Vocea poporului” de un grup de părinţi ai copiilor din clasa a treia a Gimnaziului din satul Corneşti, raionul Ungheni. Ast­fel, copiilor acestei clase le va preda în continuare Maria Tofan, care, în legătură cu împlinirea vârstei de pensionare, urma ca din acest an şcolar să fie înlocuită de un alt cadru didactic.

 

Înainte ca lucrurile să se aplane­ze, părinţii ne-au scris că îşi doresc ca învăţătoarei, care în primii doi ani de şcoală a pus temelia pentru instruirea şi educarea copiilor lor în cadrul şcolii de la Corneşti, să i se permită să finali­zeze treapta primară.

Valentina Morozovschi, directoarea instituţiei, ne-a comunicat că, în luna august a acestui an, Maria Tofan, cadru didactic care activează în această şcoa­lă în învăţământul primar, a împlinit vârsta de pensionare. De 10 ani, însă, la grădiniţa din aceeaşi localitate lucrează Elena Şoltoianu, care aşteaptă să se eli­bereze un loc în învăţământul primar pentru a activa ca învăţătoare la clasele mici şi a creşte profesional.

În consecinţă, se convenise ca Elenei Şoltoianu să-i revină clasa a treia. În acelaşi timp, Mariei Tofan i se propuse­seră cinci ore de educaţie tehnologică, 10 ore de incluziune, precum şi poziţia de conducător de clasă la a cincea.

După ce părinţii au aflat despre de­cizia respectivă, au 

expediat mesaje în mai multe instituţii, iar cu Maria Tofan a fost încheiat un contract pentru a pre­da aceleiaşi clase până la sfârşitul anu­lui curent de studii – pe 31 mai 2017. Totodată, orele de activitate didactică atribuite anterior Mariei Tofan au fost propuse Elenei Şoltoianu.

Luna viitoare, încă o învăţătoare de la această şcoală va atinge vârsta de pensionare, iar directoarea instituţiei nu exclude ca în acest caz să se poată face din start schimb de funcţii cu Ele­na Şoltoianu.

De menţionat că şcoala din sa­tul Corneşti are statut de gimnaziu şi în cadrul lui învaţă în prezent 165 de elevi. În acest an, în clasa întâi au fost înscrişi 16 copii, iar peste doi ani direc­toarea instituţiei spune că se aşteaptă ca numărul de copii de vârstă şcolară să crească considerabil şi să fie forma­te două clase paralele.

Conform art.301 din Codul muncii, contractul individual de muncă înche­iat cu cadrele didactice poate înceta în legătură cu stabilirea pensiei de vârstă.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand