Se știe, siguranța și sănătatea la locul de muncă constituie principalele condiții în realizarea obligațiilor de serviciu. Consiliul raional Cantemir al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEȘ), împreună cu Direcţia generală învăţământ Cantemir, au adresat Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) încă în luna septembrie 2022 un demers pentru includerea în Planul de activitate a Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a unor activităţi practice de instruire şi de evaluare a locurilor de muncă.
În luna ianuarie 2023, Vasile Siloci şi Vladimir Gorban, angajaţi ai Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, au efectuat mai multe vizite de acordare a ajutorului metodologic în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în instituţiile de educaţie şi instruire din raionul Cantemir.
În urma acestor vizite, au fost identificate şi clarificate o serie de aspecte care au vizat elaborarea şi completarea actelor normative ce reglementează activităţile de prevenire a riscurilor profesionale şi de protecţie a angajaţilor la locul de muncă.
Subiecte vitale
În cadrul seminarelor organizate la 26 şi 27 ianuarie, la care au participat circa 70 de conducători, membri de sindicat, au fost abordate probleme referitor la etapele de instruire a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, elaborarea, înregistrarea şi utilizarea instrucţiunilor, atestarea locurilor de muncă, elaborarea Planului de protecţie şi prevenire, comunicarea şi cercetarea accidentelor de muncă, respectarea prevederilor Codului muncii, a Convenţiei colective de ramură, a regulamentului intern, a contractului individual şi colectiv de muncă etc.
Totodată, participanţii la seminar şi-au exprimat speranţa că organele de resort vor depune mai multe eforturi concrete pentru ca educaţia să devină într-adevăr o prioritate naţională prin debirocratizarea activităţii, prin elaborarea şi aprobarea unui cadru legislativ şi normativ adecvat de finanţare şi de fortificare a stării sănătăţii. Este vorba, în primul rând, de facilitarea accesului la servicii medicale gratuite şi de calitate, la bilete de tratament sanatorial, la ajutorul material, la premiul anual, de elaborarea şi aprobarea statelor tip de personal, crearea condiţiilor de muncă şi de salarizare decente, astfel încât angajaţii din acest domeniu să beneficieze de o protecţie social-economică reală, și nu de una iluzorie, doar pe hârtie.
Natalia MATCAȘ, președinta Consiliului raional Cantemir al FSEȘ