3 iulie 2024
Chisinau
Social

Pe „frontul de est” în lupta cu pandemia de coronavirus, nimic nou

Loading
Social Pe „frontul de est” în lupta cu pandemia de coronavirus, nimic nou
Pe „frontul de est” în lupta cu pandemia de coronavirus, nimic nou
businessinsider.com

Toți suntem egali în fața Lui Dumnezeu. Și toți suntem datori cu o moarte. Chiar dacă fiecare speră ca aceasta să vină cât mai târziu. Au murit până acum milioane de oameni pe glob din cauza acestui virus, și bogați, și săraci. Pandemia de Covid-19 a lovit în egală măsură și țările bogate, și cele sărace.

Singura deosebire între țările să­race și cele bogate a fost modul de abordare a problemei, puterea de reacție, managementul, echipamen­tele și mijloacele financiare puse la dispoziția sistemului medical.

Pe 2 februarie curent, autorități-le spaniole au recunoscut virusul Covid-19 drept boală profesională. Această decizie va oferi lucrătorilor medicali din Spania acces la benefi­cii suplimentare de asigurări socia­le pe toată durata vieții. Autoritățile spaniole au considerat această acțiune foarte necesară, având în vedere că în țară sunt înregistrate 118000 de infectări și 107 decese în rândurile medicilor.

 

Dacă autoritățile nu vor lua urgent măsuri, sistemul medical ar putea rămâne fără medici

 

Cum au abordat această proble­mă autoritățile de la noi? Federația Sindicală „Sănătatea” a făcut mai multe demersuri de a recunoaște Covid-19 drept boală profesiona­lă. Cancelaria de Stat și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Soci­ale au venit cu un răspuns negativ la solicitarea sindicatelor, explicând că este prematur să se pronunțe asupra acestei probleme, deoa­rece nu le sunt cunoscute cauzele răspândirii infecției (!) în rânduri­le angajaților din sfera sănătății. Totodată, oficialii au specificat că recunoașterea unei boli profesio­nale necesită studii științifice apro­fundate.

Da, este adevărat, sechelele de pe urma infecției cu Covid-19 se vor putea cerceta, analiza încă mult timp de acum încolo. Numai că, cu o astfel de abordare din partea autorităților, nu se știe câți medici vor mai rămâne în sistem. Până acum, aproape 15000 de lu­crători medicali s-au infectat cu SARS-CoV-2 (circa 1/3 din totalul cadrelor medicale), s-au înregistrat peste 80 de cazuri de deces în rân­durile lucrătorilor medicali.

Considerăm că aceste cifre sunt un argument serios pentru a recunoaște virusul Covid-19 drept boală profesională, se arată într-o declarație a Federației Sindicale „Sănătatea”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand