Sindicatele din sectorul public își consolidează capacitatea de a apăra drepturile membrilor lor și de a promova servicii publice de calitate prin dialogul social și negocieri colective.
În acest scop, recent, la Chișinău a fost lansat proiectul „Consolidarea dialogului social în Republica Moldova”, pe durata anului 2014-2016. Este continuarea proiectului organizat de PSI (Public Service International) în cooperare cu Abvakabo/FNV, desfășurat în Republica Moldova în anii 2011-2012, al cărui obiectiv a fost promovarea participării sindicatelor la dialogul social.
În cadrul proiectului participă în prezent patru sindicate (Federaţia SINDASP, Sindicatul „Sănătatea”, „Sindindcomservice” şi Uniunea Sindicatelor din Energetică).
Întâlnirea de planificare
Proiectul a început cu o întâlnire de planificare, la care au participat membrii comitetului de coordonare a proiectului, alcătuit din negociatorii şi coordonatorii din partea sindicatelor din Moldova, coordonatorii proiectului din partea Abvakabo Olanda, PSI Regiunea Sud-Est Europeană, PSI Franța.
Întâlnirea de planificare a inclus o analiză a situaţiei existente în sectorul public în Republica Moldova şi în ceea ce priveşte dialogul social şi negocierile colective.
A fost identificat genul de acţiune pe care trebuie să o întreprindă sindicatele pentru ameliorarea situaţiei şi au fost stabilite obiectivele pentru următorii trei ani.
La sfârşitul proiectului va fi întocmit un studiu cu privire la progresul înregistrat în dialogul social |
Întâlnirea de planificare va fi urmată de un atelier de dezvoltare a campaniilor în care fiecare sindicat va adopta un plan pentru a realiza obiectivele stabilite. Începând cu luna mai 2014, sindicatele vor implementa campaniile la nivel sectorial.
Campaniile se vor axa pe stabilirea structurilor de dialog social la toate nivelurile şi pregătirea reprezentanţilor sindicali pentru a se angaja în procesul de dialog social la nivel regional şi local. Vor fi dezvoltate sau identificate materialele necesare pentru această etapă.
În noiembrie 2014, va fi organizat un Forum de Dialog Social la Chişinău, la care vor participa membrii structurilor executive ale sindicatelor din sectorul public şi negociatorii de la aceste sindicate, reprezentanţi ai confederaţiei naţionale, ai guvernului şi ai angajatorilor, precum şi oficiali UE şi ai organizaţiilor financiare internaţionale aflaţi la Chişinău. Forumul va fi urmat de întâlniri separate între partenerii sociali la nivel sectorial pentru discuţii mai detaliate pe probleme specifice fiecărui sector.
Monitorizare permanent
La sfârşitul primului an al proiectului, va avea loc o întâlnire de evaluare intermediară, la care va fi analizat progresul cu privire la implementarea proiectului şi, dacă va fi nevoie, vor fi decise ajustările ce se impun la planul iniţial.
În al doilea an, sindicatele vor continuă implementarea campaniilor. În toamnă (octombrie), va fi organizată a doua întâlnire a Forumului de Dialog Social. Scopul este ca astfel de întâlniri să devină o tradiţie şi partenerii sociali să se obişnuiască să se întâlnească şi să discute în mod constant. O altă întâlnire de evaluare intermediară va fi organizată în decembrie 2015, pentru a aprecia cum a progresat proiectul şi dacă este nevoie de noi ajustări pentru etapa următoare.
În perioada ianuarie-octombrie 2016, va fi implementată ultima parte a campaniilor sectoriale. Accentul va fi pus pe organizarea unor întâlniri de dialog social cu partenerii pe teme specifice de interes pentru salariaţii din sectorul public şi sindicatele lor, cum ar fi privatizarea şi sub-contractarea serviciilor publice, munca în condiții precare, finanţarea serviciilor publice, restructurarea economică şi impactul acesteia asupra locurilor şi a condiţiilor de muncă, o atenţie specială acordându-se femeilor şi tinerilor, migraţiei forţei de muncă etc.
Obiectivul de dezvoltare
Obiectivul proiectului este de a întări capacitatea sindicatelor din sectorul public din Moldova, de a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi de trai ale membrilor lor, de a apară drepturile salariaţilor şi ale sindicatelor acestora şi de a promova servicii publice de calitate.
Autorii proiectului au câteva aşteptări. În primul rând, sindicatele din Moldova vor dezvolta o strategie comună pentru a îmbunătăţi practicile din domeniul dialogului social şi al negocierii colective în sectorul public. Iar în al doilea rând, îşi vor spori capacitatea de a participa la dialogul social şi la negocierile colective, contribuind astfel la extinderea drepturilor sindicale şi la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai.
Proiectul va fi monitorizat de coordonatorul administrativ PSI şi de secretarul regional PSI pentru Europa de Sud-Est, care va acorda sprijin sindicatelor din Moldova şi va asigura bună comunicare şi cooperare dintre sindicatele moldovene, PSI şi organizaţia parteneră Abva-kabo.
La sfârşitul proiectului va fi întocmit un studiu cu privire la progresul înregistrat în dialogul social în sectorul public din RM şi despre cum a contribuit proiectul la aceasta. Studiul va fi prezentat şi discutat la ultima activitate din cadrul proiectului, întâlnirea de evaluare urmând să aibă loc în decembrie 2016.