Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Agenția Națională Arheologică lansează expoziția fotografică „Salvgardarea patrimoniului arheologic naţional”, care cuprinde o serie de planșe privind cercetările arheologice preventive și de salvare efectuate în anii 2012-2013 în mai multe localități din Republica Moldova.
Expoziția a fost inaugurată, pe 24 septembrie, la Casa de Cultură din or. Hâncești, după care itinerarul acesteia va continua la Cimișlia, Lipoveni, Orhei, Răciula, Soroca, Ștefan Vodă, Strășeni, Șoldănești, Taraclia, Ungheni. „În anii 2012-2013, au fost efectuate cercetări preventive şi de salvare a patrimoniului arheologic pe teritoriul a 14 localităţi, situate în diferite zone ale ţării – Zamciogi, Chişinău, Tocuz, Ţipova, Taraclia, Rogojeni, Sagaidacul Nou, Alexandru cel Bun, Scoreni, Hînceşti, Butuceni, Morovaia, Răciula, Ţaul.
Expoziţia îşi propune drept scop să informeze publicul larg cu privire la rezultatele cercetărilor și să trezească interesul cetățenilor, în special a tinerei generații, față de patrimoniul arheologic național”, a spus directorul agenției, Vlad Vornic. El a precizat că descoperirile făcute sunt extrem de importante pentru cultura și istoria națională. Potrivit lui Vlad Vornic, obiectivele cercetate datează din mai multe epoci istorice, începând cu eneoliticul timpuriu (mil. V î.Hr.) şi până în perioada modernă (sec. XIX), patrimoniul arheologic na-ţional cuprinzând peste opt mii de situri – aşezări, cetăţui, necro-pole, tumuli, valuri de pământ. „Un loc aparte îl ocupă cercetă-rile preventive de la complexe-le istorico-arhitecturale Conacul Manuc Bei din or. Hînceşti şi Conacul Pommer de la Ţaul (r-nul Donduşeni), efectuate odată cu demararea procesului de restaurare în acest an. Informaţiile obţinute sunt importante și absolut necesare pentru lucrările de reabilitare ale acestor monumente”, a menționat Vlad Vornic.
Directorul agenției a mai relatat că piesele de patrimoniu, des-coperite în cadrul cercetărilor, printre care o unealtă și piese de mobilier din lemn, care sunt unice pentru țara noastră, vase ceramice, silex, piatră, os şi corn, obiecte de podoabă şi de cult, vor îmbogăţi colecţiile Muzeului Na-ţional de Istorie a Moldovei, cele ale Rezervației Cultural-Naturale ”Orheiul Vechi” și ale unor muzee locale.
Zilele Europene ale Patrimoniului au fost lansate în 1985, în Franța. În acest an, în Republica Moldova evenimentul se desfășoară în perioada 19-30 septembrie sub genericul: „Europa, un patrimoniu comun. Patrimoniul cultural – o punte spre viitor”.