La Florești a avut loc, pe 7 noiembrie, un nou seminar de instruire a membrilor Comisiei pentru consultări și negocieri colective din teritoriu, realizat cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.
La seminarul de instruire au participat Sergiu Sainciuc, vice-președinte al CNSM, Sergiu Morari, consilier principal al CNSM, și Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică. De asemenea, a fost prezentă și Violeta Vrabie, coordonatoare de proiect la OIM.
Au mai participat la eveniment membrii Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective, lideri sindicali din teritoriu, angajatori, precum și reprezentanți ai administrației publice locale.
La deschiderea activității, Sergiu Sainciuc i-a informat pe cei prezenți despre necesitatea asigurării unui dialog viabil și a unei conlucrări permanente între reprezentanții partenerilor sociali în teritoriu, precum și despre cele mai importante realizări ale CNSM pentru asigurarea unei mai bune protecții a salariaților, membri de sindicat. Dânsul a relevat despre cum decurg negocierile pentru stabilirea unui nou salariu minim, ce au obținut sindicatele la discutarea proiec-telor bugetului asigurărilor sociale de stat și a fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală.
Pentru realizarea activităților în cadrul proiectului pot fi finanțări din partea donatorilor de până la 250 de mii de euro
Apoi, Violeta Vrabie a prezentat proiectul realizat de OIM în Republica Moldova – Parteneriate Locale pentru Ocupare, care vizează sporirea capacităților actorilor locali (angajatori, administrație publică locală, instituții de învățământ, agenția teritorială de ocupare) de a contribui la o mai bună ocupare a populației inactive, mai cu seamă a tinerilor din categoria NEET. Ea a relevat rezultatele obținute în cadrul proiectului în alte raioane, precum Cahul, Soroca ș. a., și a menționat că pentru realizarea activitățilorîn cadrul proiectului pot fi finanțări din partea donatorilor de până la 250 de mii de euro.
Sergiu Morari a prezentat o informație despre cele mai importante modificări la Codul muncii, realizate pe parcursul anului în curs, unele fiind cu impact pozitiv pentru salariați, iar altele nu au fost susținute de sindicate.
Sergiu Iurcu a adus în atenția participanților principalele modificări la cadrul legal din domeniul protecției social-economice și a informat despre modificările care se află la etapa de proiect și vor intra în vigoare în anul 2024.