Parteneriatele Locale de Ocupare (LEP), implementate de Organizația Inter-națională a Muncii (OIM) în Republica Moldova, reprezintă o soluție eficientă pentru promovarea ocupării forței de muncă și tranziția spre economia formală. La Forumul Mondial pentru Dezvoltare Economică Locală, desfășurat în perioada 1-4 aprilie la Sevilla, Spania, LEP-urile din Moldova au fost prezentate ca exemple de bune practici.
Sindicatele au un rol central în cadrul LEP-urilor, contribuind activ la protejarea drepturilor lucrătorilor și la crearea unor condiții de muncă decente. Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, a evidențiat, în cadrul unui panel de discuții, importanța sindicatelor în promovarea unor standarde ridicate de muncă și integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii. De asemenea, sindicatele facilitează dialogul social, colaborând strâns cu angajatorii și cu autoritățile pentru a crea soluții sustenabile pentru ocuparea forței de muncă la nivel teritorial.
Despre experiența Republicii Moldova în implementarea LEP-urilor, subliniind impactul pozitiv asupra pieței muncii, au comunicat, la forum, Violeta Vrabie, coordonatoare de proiect în cadrul OIM Moldova, împreună cu Vladislav Caminschi, director executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova.
Participarea Moldovei la forum reconfirmă angajamentul țării pentru o economie incluzivă și durabilă, iar CNSM continuă să sprijine dialogul social și dezvoltarea unor politici eficiente de ocupare a forței de muncă în spiritul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Din 2018, OIM a implementat 7 LEP-uri în Moldova, facilitând crearea de locuri de muncă, dezvoltarea de competențe, integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii și tranziția la ocuparea formală.
Forumul Mondial pentru Dezvoltare Economică Locală reunește guverne, organizații internaționale și actori locali pentru a dezvolta parteneriate și politici eficiente de dezvoltare economică la nivel național, regional și local.